Nieuws

Acties geldtransporteurs Brink's in Arnhem

Acties geldtransporteurs Brink's in Arnhem
Mensen die vandaag geld willen pinnen in Arnhem en omgeving krijgen mogelijk te maken met een lege geldautomaat.
ARNHEM - Mensen die vandaag geld willen pinnen in Arnhem en omgeving krijgen mogelijk te maken met een lege geldautomaat.
Actievoerders bij geldtransporteur Brink's staken die dag in de regio Arnhem. Dat betekent dat ze geen geldautomaten bijvullen. Ook wordt er geen geld opgehaald bij bedrijven, behalve bij de zogenoemde 'retail', dat zijn de kleinere ondernemingen.
'De reden dat we daar wel geld ophalen is simpel', legt Peter de Jong van CNV Vakmensen uit. 'Als de wat kleinere ondernemingen om de hoek heel veel contant geld in huis hebben, kan dat tot gevaarlijke situaties leiden. En dat willen we niet hebben. Daarom zijn onze stakende leden bereid om tijdens de staking die ondernemers wel te bedienen.'
Door een staking donderdag in Rotterdam kon daar bij 13 geldautomaten niet meer worden gepind. Vooral de Rabobank werd getroffen, dat is de grootste klant van Brink's. De werknemers staken voor een beter sociaal plan voor collega's die door een reorganisatie hun baan verliezen. 

Estafette-staking

Eind december werd ook al enkele dagen gestaakt door werknemers van Brink's. Toen ging het om een landelijke actie en raakten honderden geldautomaten buiten gebruik. De bonden hebben nu gekozen voor de estafetteopzet omdat zij denken dat ze de actie zo langer kunnen volhouden. Dienstverlening aan winkeliers wordt door de stakers bovendien gewoon doorgezet.

Klanten

Volgens de Rabobank vallen de gevolgen van deze manier van actievoeren voor de klanten mee. Maar de bank zegt daarbij wel elke niet-werkende geldautomaat 'er een te veel' te vinden.