Nieuws

250ste Traditie in Een wagen vol verhalen

250ste Traditie in Een wagen vol verhalen
De zoute ringen van Herwijnen.
HERWIJNEN - De zoute ringen van Herwijnen.
Dit is het 250ste verhaal dat is toegevoegd op de website van Een wagen vol verhalen. De site is een initiatief van stichting Gelders Erfgoed en Omroep Gelderland. Sinds mei vorig jaar kan iedere inwoner van Gelderland een traditie of gebruik toevoegen op de website www.eenwagenvolverhalen.nl. Daar zijn de meest uiteenlopende verhalen te lezen. Van de Sint Maartensviering in Zaltbommel tot de slachtvisite in de Achterhoek. En van de Koortsboom in Overasselt tot de witte pauwen van Staverden.

Schilderij uit 1615

Dittie van Zee uit Herwijnen heeft het 250ste verhaal toegevoegd op de website. Zij vertelt over de zoute ringen die alleen te krijgen zijn bij de plaatselijke bakker in Herwijnen. Van Zee: 'Toch moet de lekkernij vroeger ook op andere plaatsen bekend zijn geweest. De zoute ringen staan al op een schilderij uit 1615.'
René Arendsen met Dittie van Zee (links) Riet Donker (rechts)

Tradities op Radio Gelderland

Op Radio Gelderland krijgt Dittie van Zee vandaag een mand vol streekproducten voor het 250ste verhaal. Tussen 10.00 uur en 13.00 uur zijn ook andere verhalen uit de Tielerwaard en de Betuwe te horen op Radio Gelderland.
Sinds vorige week rijdt Een wagen vol verhalen elke zaterdag op de radio door de provincie op zoek naar de mooiste tradities en gebruiken van Gelderland. Vanaf 30 maart is het programma weer te zien op TV Gelderland. Volg het project op facebook, twitter of via de nieuwsbrief.
Volgens verslaggever Rene Arendsen is de zoute ring een soort soepstengel, maar dan zouter