Nieuws

OM wil twee jaar cel voor Arnhemse jihadverdachten

ARNHEM - Het openbaar ministerie eist twee jaar onvoorwaardelijke celstraf tegen zowel Hakim B.
als Mohamed El A., twee jihadverdachten uit Arnhem. De straf moet door afschrikwekkende effect ook werken als preventie, aldus de officier van justitie.
Advocaat Serge Weening vindt de eis veel te zwaar. Wel is hij blij dat aanstaande maandag de enkelband van de verdachten af mag. De overige voorwaarden blijven wel staan. Donderdag was de tweede dag van het proces tegen de twee mannen.
De 27-jarige Mohamed El Al. en de 22-jarige Hakim B. werden in augustus 2013 in Kleef opgepakt. Ze hadden gevechtskleding en veel cash geld bij zich. Volgens justitie wilden ze naar Syrië gaan om te vechten.

De twee ontkenden dit op de eerste dag van de rechtszaak. Ze stellen dat ze naar hun broers in Syrië wilden gaan om daar humanitaire hulp te verlenen. Er komt nog een derde dag van de zaak. Dat is eind januari. Twee weken daarna volgt het vonnis.

Veiligheidsmaatregelen

Bij de rechtbank in Arnhem zijn extra veiligheidsmaatregelen van kracht. Iedereen die naar binnen wil, wordt gecontroleerd. Dat geldt ook voor mensen met een pasje, zoals advocaten, die normaal gesproken mogen doorlopen. Aan het einde van de zitting bedankte de rechter iedereen voor het goede verloop. De persrechter:

Verslaggever Rianne Tol volgt de zaak:

Tekening boven artikel: ANP