Nieuws

Nijmeegse start-ups krijgen lening van staatssecretatis

Nijmeegse start-ups krijgen lening van staatssecretatis
Twee wetenschappelijke start-ups uit Nijmegen krijgen een lening van 250.000 euro van staatssecretaris Dekker (wetenschap).
NIJMEGEN - Twee wetenschappelijke start-ups uit Nijmegen krijgen een lening van 250.000 euro van staatssecretaris Dekker (wetenschap).
Dat heeft de staatssecretaris woensdag bekendgemaakt.
De lening moet het de bedrijven mogelijk maken om meer financiering van externe partijen binnen te halen.

Energieopwekkende zonnewering

Eén van de bedrijven is SolarSwing Energy, dat als start up is verbonden met de Radboud Universiteit. Het bedrijf ontwikkelt transparante, hoogrenderende energieopwekkende zonwering voor in glazen gevels en overkappingen.
Volgens het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap biedt dit een 'substantiële besparing op energieverbruik voor klimaatbeheersing en is een geïntegreerde oplossing die mooie ontwerpmogelijkheden.' biedt. In juli 2015 wordt werkend prototype verwacht.

Uitzaaiing van kanker verminderen

De andere Gelderse start-up is Oncodrone, dat bij het RadboudUMC een stof heeft ontwikkeld die de verspreiding van kankercellen kan afremmen.
Daarmee wordt de kans op uitzaaiing van bijvoorbeeld prostaat- en borstkanker verminderd. Met het geld van het ministerie kan het bedrijf belangrijke informatie over het gedrag van de stof in het lichaam verzamelen.
In totaal krijgen 8 Nederlandse start-ups de subsidie in de vorm van een lening.