Nieuws

10 tips over dood Edenaar Les Strijder

10 tips over dood Edenaar Les Strijder
De politie had woensdagmorgen 10 tips binnen over Edenaar Les Strijder die in 2002 dood werd gevonden op parkeerplaats De Bosberg langs de A27.
EDE - De politie had woensdagmorgen 10 tips binnen over Edenaar Les Strijder die in 2002 dood werd gevonden op parkeerplaats De Bosberg langs de A27.
In het tv-programma Opsporing Verzocht werd dinsdagavond aandacht gevraagd voor de dood van de TNT-medewerker.
De politie pakte het onderzoek weer op nadat ze een anonieme tip had gekregen. Die informatie leidde naar twee broers uit Lelystad die hem mogelijk hebben aangevallen op de parkeerplaats die bekend staat als homo-ontmoetingsplek. Door sommige tipgevers zijn namen genoemd, zegt politiewoordvoerder Bernhard Jens. Anderen zeiden dat ze daar ook wel eens zijn lastiggevallen. 

Hartaanval

Strijder is, zo blijkt uit forensisch onderzoek, omgekomen door een hartaanval. Hij heeft, zo vertelde patholoog Soerdjbalie in het tv-programma, een zwak hart en heeft eerder een hartaanval gehad. 'Een stress-situatie kan ervoor zorgen dat hij zich letterlijk doodschrikt.'
De politie is er geruime tijd vanuit gegaan dat de Edenaar gedwongen werd langs de A27 te rijden. Dieven zouden uit zijn op zijn TNT-jas, een jack dat toen veel door overvallers gebruikt werd. Het is ook een mogelijkheid dat ze interesse hadden in eventuele kostbare pakketten die hij vervoerde.

Homo-ontmoeting

Uit nader onderzoek blijkt dat Strijder de homo-ontmoetingsplaats regelmatig bezocht. Daar was begin deze eeuw veel criminaliteit. Bij de Bosberg had hij geregeld contact met andere mannen. 'Hij is daar, in tegenstelling tot wat we eerst dachten, geheel vrijwillig', vertelt woordvoerder Jens.
Strijder (toen 53) woonde samen met een vriendin in Ede. Hij werkte voor TNT, bij het sorteercentrum en bracht pakketten rond. In de nacht van 21 op 22 november 2002 eindigde zijn dienst om 03.00 uur 's nachts. Zijn route naar huis hoort langs de A12 te gaan, maar hij reed naar de parkeerplaats.
Een 24-jarige man die dezelfde avond ook de Bosberg bezoekt, trof Strijders Twingo dwars op de weg aan met lopende motor. Het portier is ingedeukt, op het raam stond een voetafdruk. De jonge man belt 1-1-2. Agenten vinden de man dood in de berm. Zijn jas, gsm, tas en insulinepen zijn weg.

DNA-sporen

Strijders dochter heeft de spullen van het slachtoffer jarenlang bewaard. Het forensisch instituut NFI hoopt met nieuwe technieken oude DNA-sporen te kunnen gebruiken die informatie geven over personen met wie de Edenaar in contact is geweest.
De politie is op zoek naar getuigen die in de nacht van 21 op 22 november 2002 ook op de Bosberg waren. Woordvoerder Jens: 'Het regende eerder die nacht, maar sommige plekken op het wegdek waren droog. Er moeten dus auto's hebben gestaan.'