Nieuws

Gelderse uitvinding moet Olympische zwemmedailles opleveren

ARNHEM - Altijd al willen weten wat het geheim is achter al die gouden medailles die de Nederlandse zwemploeg haalt? Nou, dat zou wel eens een Gelderse uitvinding kunnen zijn.
De zwempropeller, ontworpen door de Arnhemse uitvinder Erik de Graaf.

Zwempropeller duwt niet maar trekt

De zwempropeller moet tijdens de training met een touw achter de zwemmer worden gebonden. De propeller duwt de zwemmer niet voort in het water, maar zorgt voor extra weerstand en trekt hem daardoor juist terug. 'Eén propeller zorgt ervoor dat de zwemmer een gewicht van zo'n 30 tot 35 kilo achter zich aan moet slepen', aldus de uitvinder. 'Hij kan er twee achter zich binden. Het voelt voor de zwemmer niet aan dat je een blok beton achter je aan sleept. Doordat de propeller draait, wordt er geen schokkerige kracht op de zwemmer uitgeoefend'. 
Erik de Graaf is eigenlijk huisvader. Hij kreeg het idee voor de zwempropeller in het zwembad. Thuis bouwde hij het eerste exemplaar van de radiator van van zijn auto. De uitvinder: 'Het werkte wel, maar het was zo'n joekel van een ding dat je geweldige spierballen nodig had om in het water vooruit te komen. Dat was iets teveel van het goede'. Na veel geëxperimenteer is de zwempropeller nu iets groter dan een hand.
De Graaf heeft wel meer bijzondere uitvindingen gedaan. Zo ontwierp hij ooit een apparaat dat voorkomt dat iemand achter het stuur van de auto in slaap valt. Een roller waarmee je als je slaperig bent een koude vloeistof op de voorhoofd kan smeren. De graaf: 'De gedachte was om op die manier een oppepper te geven. Even op je voorhoofd en in je hals rollen, dat werkte goed'. Dat product is nooit een groot verkoopsucces geworden.  

Zwempropeller opgestuurd naar trainer Kromowidjojo

De uitvinder heeft de zwempropeller opgestuurd naar Patrick Pearson, de trainer van onder meer Ranomi Kromowidjojo, met het idee dat het toch geweldig zou zijn als de Nederlandse zwemsters ermee zouden willen trainen. Nog geen week later, zo zegt de Graaf, is hem gevraagd of hij een aantal extra kon opsturen om vast onderdeel te worden van de training van de Nederlandse selectie.

Megatrots

Erik de Graaf zegt megatrots te zijn op zijn op zijn uitvinding. 'Inmiddels zijn de zwemdames wereldkampioen geworden. Ik durf dat natuurlijk niet op de zwempropeller af te schrijven natuurlijk, maar het gaat wel om duizendsten van seconden. Het zou maar net kunnen dat het wel een beetje meegeholpen heeft.