Nieuws

Nijmeegse imam: 'Alle mensen zijn gelijk, geweld is nooit oplossing'

NIJMEGEN - De Nijmeegse imam Ahmed van de al-Muslimien-moskee riep vrijdag in zijn preek tijdens het vrijdagmiddag gebed op tot het toekeren van de andere wang.
Naar aanleiding van de aanslagen op het kantoor van het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs vond de imam het gepast zijn wekelijkse preek aan te passen. Hij sprak volgens een woordvoerder van de moskee 'in de gedachte van de profeet Mohammed'.
Volgens de imam werd de profeet door Allah gezonden om vrede naar de wereld te brengen en mag er geen onderscheid worden gemaakt op basis van afkomst, religie en andere onderlinge verschillen. Hij benadrukte dat geweld te allen tijde verboden is, en wees op de huidige tijdsgeest en het verschil met de tijd waarin Mohammed leefde.

Mensen zoals een kam

'Als je het niet eens bent met iets als een cartoon, dan doe je aangifte. Geweld is nooit geoorloofd, zelfs niet als jou geweld wordt aangedaan', aldus de imam. Hij greep terug op metaforen en hadiths, waarin mensen werden omschreven als de tanden van een kam: 'geen van die tanden steekt uit, en zo is het ook met mensen. We zijn allemaal gelijk'. De andere wang toekeren is volgens de Nijmeegse geestelijke de beste oplossing.

Eyup Sultan

Een woordvoerder van de Eyup Sultan-moskee in Nijmegen meldde dat er ook bij hen aandacht werd besteed aan de aanslag. 'Wij veroordelen wat er gebeurd is en keuren geweld af. Niet alleen daar maar over ter wereld, zoals in Syrië. Daarom waren ook wij gisteren aanwezig op Plein 44 om samen dit geluid te laten horen. Onze imam nam de situatie dan ook mee in het vrijdagmiddaggebed.'