Nieuws

Woon ik in Berg en Dal, Berg en Dal, of Berg en Dal?

Woon ik in Berg en Dal, Berg en Dal, of Berg en Dal?
Het dorp Berg en Dal is er nu 3 keer in Nederland.
BERG EN DAL - Het dorp Berg en Dal is er nu 3 keer in Nederland.
Per 1 januari staat de naam van het dorp namelijk 3 keer voor in de landelijke basisregistratie.
Berg en Dal behoorde tot het nieuwe jaar voor een deel bij de gemeente Groesbeek en voor een ander deel bij de gemeente Ubbergen. Door de fusie met de gemeente moesten de twee parten van het dorp samengevoegd worden tot één.
Dat is blijkbaar misgegaan. Dus staan de twee delen en het nieuwe, ongedeelde, Berg en Dal in de basisregistratie.

Wat kunnen de gevolgen zijn?

Dat de naam 'Berg en Dal' 3 keer voorkomt in de basisregistratie kan een aantal gevolgen hebben volgens de Nijmeegse straatnaamdeskundige Rob Essers. 'Straatnamen zijn gekoppeld aan straatnaamcodes. Zolang de straatnamen nog niet zijn overgeschreven naar het 'nieuwe Berg en Dal' worden nieuwe straatnamen nog toegevoegd aan het 'gedeelde Berg en Dal'. Daarnaast baseert het CBS zich op de registratie. Zullen zij nu iets over woonplaatsen willen maken, dan hebben ze waarschijnlijk ook een woonplaats, namelijk het 'nieuwe Berg en Dal' met 0 inwoners.
'Als laatste gaan een aantal landelijke regelingen op inwoneraantal. Dus als er nu een regeling in werking zal treden voor woonplaatsen, heb je niet het juiste inwoneraantal in Berg en Dal en kom je dus ook niet op het juiste bedrag uit', zo verklaart Essers.
Volgens Essers heeft Berg en Dal wel een uitschrijfverzoek gedaan om het 'oude Berg en Dal' uit te schrijven, maar dat is dus nog niet goed gegaan. Of Groesbeek zo'n verzoek heeft gedaan, is niet bekend.