Nieuws

Gelderse imam 'kapot' van aanslag

Gelderse imam 'kapot' van aanslag
De Nunspeetse imam Safeer Siddiqui van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap is er 'kapot van dat mensen deze krankzinnige, onmenselijke aanslag hebben gepleegd in naam van onze Profeet.'Hij doelt daarmee op de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo.
NUNSPEET - De Nunspeetse imam Safeer Siddiqui van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap is er 'kapot van dat mensen deze krankzinnige, onmenselijke aanslag hebben gepleegd in naam van onze Profeet.'Hij doelt daarmee op de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo.
Twee mannen schoten op de redactie van het Franse satirische tijdschrift 12 mensen dood, nog eens 10 mensen raakten gewond.
'Dit doet mij zo veel pijn,' zegt imam Safeer Siddiqui van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap in Nunspeet. Volgens de imam wordt het plegen van geweld niet toegestaan volgens het geloof.

Je moet je laten horen

De gemeenschap plaatste een bericht op haar website. Siddiqui: 'Sommige moslims zwijgen en zeggen dat zij er niets mee te maken hebben. Ik vind dat je dat juist moet laten horen. Als je stil blijft wordt het alleen maar erger. Je moet de kloof van onwetendheid dichten. Onwetendheid leidt tot onbegrip en angst.'
(Screenshot Ahmadiyya Moslim Gemeenschap)

Geweld draagt niet bij aan oplossing

Ook het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) veroordeelt de aanslag. 'Geweld heeft nooit een bijdrage geleverd aan het oplossen van problemen', schrijft het SMN op de website.

Dit zet de verhoudingen sterker onder druk

Oud-SMN-voorzitter Farid Azarkan woont in Culemborg. 'Je moet dit wel veroordelen, dit kan gewoon niet. We hopen dat mensen kalm blijven.' Vorige week werd bekend dat moskeebesturen een burgerwacht inzetten om hun gebedshuizen 's nachts in de gaten te houden. 'Er zijn geen concrete aanwijzingen dat er iets gaat gebeuren naar aanleiding van Parijs, maar het zet de verhoudingen wel sterker onder druk. De afgelopen 10 jaar is de islamofobie in Nederland toegenomen. Dit helpt niet.'

Striptekenaars en burgemeesters laten zich horen

Herman Kaiser, burgemeester van Arnhem, stond in zijn nieuwjaarstoespraak stil bij Parijs: 'De aanslag in Parijs heeft ons allemaal geschokt.' Enkele Arnhemse jongeren zijn geradicaliseerd en vertrokken om mee te vechten in Syrië.
'Ik zie veel bereidheid in de netwerken in de stad om dit probleem serieus te nemen en aan te pakken. Arnhem is een open en verdraagzame stad waarin een grote diversiteit van mensen in vrede wil samenleven. Voor die kernwaarde wil ik strijden, en u allen met mij.'
Diverse striptekenaars reageren op de aanslag. De strip van Hanco Kolk, die jarenlang in Arnhem woonde, gaat op zwart. Striptekenaar Bernard 'Willem' Holtrop noemt de aanslag op het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo een 'aanslag op de pers'. De Ermeloër tekende voor het blad en verloor bij de aanslag meerdere vrienden.