Nieuws

Striptekenaar 'Willem' Holtrop Ermelo verliest vrienden bij aanslag Parijs

ERMELO/PARIJS - Striptekenaar Bernard 'Willem' Holtrop noemt de aanslag op het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo een 'aanslag op de pers'.
De in Ermelo geboren tekenaar werkt voor het blad.
Bij de aanslag woensdag kwamen 12 mensen om het leven. 10 mensen raakten gewond, 5 van hen verkeren in kritieke toestand. De aanslag werd gepleegd door gemaskerde mannen die volgens Franse media met kalasjnikovs en een raketwerper de redactie binnendrongen. Daar was op dat moment net een redactievergadering bezig.
'Willem' Holtrop zat in de trein toen hij van de aanslag hoorde. De 73-jarige striptekenaar was onderweg naar de redactie in Parijs van Charlie Hebdo, waar hij al sinds de oprichting in 1969 voor werkt.  De cartoonist weet niet precies wie er zijn doodgeschoten, maar zijn collega's zijn door de lange werkrelatie allemaal vrienden. De schok is dus groot bij Holtrop.

Eerder al eens aanslag op Charlie Hebdo

Charlie Hebdo is een links tijdschrift zonder foto's met alleen tekeningen en tekst. Met spotprenten wordt commentaar geleverd op extreemrechts, traditionele politiek en religies. Zo publiceerde het blad in 2006 de serie prenten over de profeet Mohammed. Die verscheen voor het eerst in 2006 in de Deense krant Jyllands-Posten. Onder de cartoons zat bijvoorbeeld een tekening van Mohammed met een bom in zijn tulband. Het blad was ook al eens eerder doelwit van een aanslag. In 2011 werd er een molotovcocktail bij de redactie naar binnen gegooid.
Daarna verhuisde het blad naar een onderkomen boven een politiebureau. Maar sinds enkele maanden zat de redactie weer op een normaal adres. 'Met heel discreet een politieman in de straat,' aldus Holtrop: 'Maar dat kon dus niet.'
Ik hoop dat morgen de beste cartoons van #CharieHebdo pontificaal op alle voorpagina's staan.
— Alexander Pechtold (@APechtold)
Foto's: ANP