Nieuws

Dure dassen, plagiaat en nepotisme: deze nieuwjaarstoespraken wekten wél beroering

ARNHEM - 'En mama, wat had de burgemeester allemaal te vertellen?' 'Weet ik niet meer jongen, ik ben al snel afgehaakt.'Nieuwjaarstoespraken, deze weken volop te beluisteren, halen zelden het collectieve geheugen.
Ze spetteren niet maar kabbelen wat, net als de recepties zelf. Hapje, drankje, babbeldebabbel, u kent het wel. Daar hoort niet al te heftig verbaal vuurwerk bij. Omroep Gelderland verzamelde vier speeches van burgemeesters die wel voor de nodige beroering zorgden.

Dure dassen in Ede

Dassen verhuizen is een duur geintje: burgemeester Van der Knaap vertelt in zijn toespraak in 2011 dat het verhuizen van vier van die beestjes van de wijk Kernhem naar de Achterhoek maar liefst drie ton heeft gekost, vooral door ingewikkelde wet- en regelgeving. De uitspraak van Van der Knaap haalt het landelijke nieuws.

Plagiaat in Maasdriel

Ze zei zelf dat ze zich had laten 'inspireren', maar de lokale VVD was verbijsterd. Hele fragmenten van de installatiespeech van Boerma, uitgesproken op de receptie van 2008, zouden zijn gekopieerd van de speech van Thom de Graaf. De VVD vond dat ze daarmee het imago van de gemeente besmeurde.

Nepotisme in Nijmegen

Ken je de wethouder? Dan bouwen die schutting! Burgemeester Ter Horst van Nijmegen zegt in 2004 dat ambtenaren en bestuurders in Nijmegen bekenden voortrekken bij het verlenen van vergunningen. De opmerkingen van Ter Horst zorgden voor gefronste wenkbrauwen bij onder meer de VVD in Nijmegen en de ondernemingsraad van de gemeente.

Rappen in Druten

Niet zozeer de inhoud van zijn nieuwjaarsspeech baarde opzien in 2011, maar de vorm: burgemeester Van Riswijk rapte de nieuwjaarsspeech. 'Wee je gebeente, dan niet met de gemeente: het is twee nul elf dus doe het lekker zelf', aldus MC Riswijk.

Tipje van de sluier

In de gemeente Oost Gelre waren vrijwilligers maandag al het dorpshuis van Harreveld aan het optuigen voor de nieuwjaarsreceptie. Geheel tegen de regels wilde burgmeester Bronsvoort al een klein stukje van haar toespraak prijsgeven. En die speech gaat met het oog op de veranderingen in de zorg óók over vrijwilligers.