Nieuws

Bankje van bijna een eeuw oud zorgt voor ruzie

WAGENINGEN - Op de Grebbedijk bij Wageningen staat al bijna een eeuw een stenen bankje.
Over dat bankje, De Witte Sluis, is nu onenigheid. Het moet worden opgeknapt, maar wie gaat dat betalen? Volgens de vereniging Wageningen Monumentaal wijzen het waterschap en de gemeente naar elkaar.

Sierornament

Hoelang het bankje er precies staat weet niemand, maar zeker sinds de jaren '30. De zetel staat op een sluis die vroeger de waterstand in de grachten op peil hield. Volgens Bart van Aller van Wageningen Monumentaal wil niemand de verantwoordelijkheid van de stenen bank dragen.
'Een paar jaar geleden hebben we onderzoek gedaan naar wie eigenlijk verantwoordelijk is voor het onderhoud. Toen zijn we bij het Waterschap Veluwe uitgekomen. Maar die zeggen weer: nee, alles boven het maaiveld is van de gemeente', aldus Van Aller.
Het bankje circa 1946 (foto Wageningen Monumentaal):
'Dit bankje is speciaal omdat het een sierornament is op een sluis. Een uitwateringssluis van origine. Een leuk detail in de stad. Ze hebben die sluis gebouwd en 'en passant' nog een bankje erbij bedacht en dat maakt het zo leuk', vindt Van Aller

Onderhoud

Het bankje moet nodig gerenoveerd worden. Het zit onder de graffiti en door vorst zijn delen van de bakstenen rugleuning losgekomen. Volgens Bart van Aller zitten er zelfs nog inslagen in van granaten uit de Tweede Wereldoorlog. Ook zitten er scheuren in het cement. Volgens de verenigingsleden is het niet veel werk om het bankje op te knappen.
'Het is wel belangrijk dat het door een goed restauratiebedrijf gebeurd en niet door een huis-tuin-en-keuken aannemer.'
Zowel het Waterschap Veluwe als de gemeente Wageningen was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.