Nieuws

En de naam is...Berg en Dal

GROESBEEK - Berg en Dal.
Dat is de nieuwe naam van de fusiegemeente van Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek. De gemeenteraad volgde vrijdag unaniem de keuze van de inwoners.
Die hadden zich in november in een (raadgevend) referendum al uitgesproken voor Berg en Dal. Het verschil was toen klein: 50,8 procent voor Berg en Dal, 49,2 procent voor Groesbeek. De naam wordt per 2 januari 2016 in gebruik genomen. Tot die tijd zal de fusiegemeente (blijven) werken onder de naam 'Groesbeek'.
De kernen De Horst en Breedeweg voelen zich erg verbonden met Groesbeek. Daarom komt daar op de borden Groesbeek De Horst en Groesbeek Breedeweg te staan.
Gisteren nog in #Ubbergen, vandaag in #Groesbeek en volgend jaar woon ik in #Berg en Dal en zonder te verhuizen!
— Evert Ruiter (@ehruiter)

Wethouders en raadsleden beëdigd

Tijdens de vergadering, in een bomvolle raadzaal, werd Harry Keereweer benoemd tot waarnemend burgemeester. Ook de wethouders Sjaak Thijssen, Sylvia Fleuren, Ria Barber en Erik Weijers werden beëdigd. Vanuit de raad was er kritiek op de samenstelling. Drie van de vier wethouders komen uit Groesbeek.
Ook de raadsleden werden geïnstalleerd. Commissaris van de Koning Clemens Cornielje sprak de nieuwe raadsleden toe: 'Uw nieuwe gemeente is qua oppervlak nu de grootste in de regio Nijmegen; qua inwonertal derde, na Nijmegen en Wijchen. Ik hoop van harte dat u de belangen van de nieuwe gemeente voorop stelt en niet van oude gemeente. Die bestaat niet meer.' Cornielje gaat ervan uit dat rond de zomer een nieuwe burgemeester wordt benoemd.