Nieuws

Petitie voor behoud van de vuurwerktraditie

Petitie voor behoud van de vuurwerktraditie
Ondanks de klachten over vuurwerkoverlast in onze provincie staan wij toch weer massaal in de rij om vuurwerk te halen en dat vervolgens weer af te steken met de jaarwisseling.
ELST - Ondanks de klachten over vuurwerkoverlast in onze provincie staan wij toch weer massaal in de rij om vuurwerk te halen en dat vervolgens weer af te steken met de jaarwisseling.
Een traditie die volgens een aantal vuurwerkhandelaren in Nederland niet mag verdwijnen.
Daarom hebben de handelaren een stichting 'Behoud Vuurwerktraditie'. Uit die stichting vloeide dit jaar een 'proefpetitie' voort. Zo ligt er onder andere bij de Vuurwerkstunthal in Elst en Velp een petitie voor het behoud van de vuurwerktraditie.
'Die petitie wordt nu al veelvuldig getekend, daar zijn we blij mee.', zo vertelt secretaris Ignas Kuppens. Die ook in de vestiging van de Vuurwerkstunthal in Wyler (net over de grens met Duitsland) staat. 'Hiermee willen we voorkomen dat de traditie wordt verboden. Als alle 4 miljoen Nederlanders, die vuurwerk kopen, de petitie tekenen. Dan maken we toch een punt.' Het is nu nog een proef, maar wanneer deze petitie genoeg handtekeningen oplevert, wordt de petitie volgend jaar weer gehouden en aangeboden aan de Tweede Kamer.

Drukte bij vuurwerkverkoop in Duitsland

Dat er nog steeds veel vuurwerkliefhebbers zijn is te merken in Duitsland. 'De gekte is zeker losgebarsten in Duitsland', zo meldt Freek van der Maas, verkoper in de Vuurwerkstunthal in Wyler. Vooral veel Nederlanders komen langs in Duitsland. 'Het vuurwerk is hetzelfde als in Nederland, maar het verschil hier is dat je het vuurwerk tot wel 30 procent goedkoper kan aanbieden. Dat komt doordat je in Nederland veel strengere regels hebt. Sinds de vuurwerkramp in Enschede moet het vuurwerk in Nederland goed beveiligd worden in bunkers en moeten er overal sprinklerinstallaties zijn. Dat is in Duitsland niet nodig.'