Nieuws

Lol en last van de sneeuw in Gelderland

ARNHEM - In een groot deel van Gelderland heeft het vandaag flink gesneeuwd.
Er viel tussen de 3 en 10 centimeter, meldt MeteoGroup in Wageningen.
Treinen en bussen reden soms niet en automobilisten moesten voorzichtig doen op de snelweg. 80 sneeuwploegen van Rijkswaterstaat waren sinds 5.00 uur bezig. De sneeuw zorgde voor op veel plekken voor overlast.

Mooie plaatjes

Maar sneeuw zorgt natuurlijk ook voor mooie plaatjes. Hier een foto-overzicht en hieronder de beelden...
De sneeuw blijft op de meeste plekken nog wel even liggen. De wegdektemperatuur ligt rond het vriespunt. In de nacht van zaterdag op zondag kan het behoorlijk vriezen. Boven vers gevallen sneeuw kan het zelfs 10 tot 12 graden onder nul worden volgens MeteoGroup.
Zondag sneeuwt het niet meer. De zon schijnt dan en er is minder wind.

Minder treinen

De Nederlandse Spoorwegen rijden tot zondag met een aangepaste dienstregeling. Op de drukke trajecten schrapt de NS ongeveer de helft van de treinen. Niet elk kwartier maar elk halfuur rijdt een trein. Het kan een stuk drukker worden in de trein en op het station. Reizigers moeten op sommige trajecten rekening houden met een extra overstap. Arriva rijdt wel volgens de normale dienstregeling.
In de perrontunnel bij het station in Arnhem was het weer een natte bedoening:

Verkeer

Op de weg ontstaat vooral een drablaag door de sneeuw. Op enkele plekken kwam het verkeer in de problemen, zoals hier een vrachtwagen op de Schelmseweg in Arnhem:

Rijkswaterstaat zette veel sneeuwploegen in.

Derde Kerstdagloop afgelast

De 24e editie van de Derde Kerstdagloop in Arnhem ging zaterdag niet door. 'Door de barre weersomstandigheden ziet de organisatie zich genoodzaakt de loop af te gelasten.' Ieder jaar op 27 december wordt in Arnhem een loop georganiseerd over 3 afstanden: 7, 14 en 21,1 kilometer.
Het parcours van de halve marathon bestaat uit één ronde van 21,1 km, voor 90 procent over autovrije verharde fietspaden door bossen en over heidevelden van Het Geldersch Landschap en Natuurmonumenten. Het inschrijfgeld wordt niet teruggebetaald.

Slotfeest Groesbeek gaat ook niet door

Het slotfeest dat zondag in Groesbeek zou worden gehouden, is afgelast. De grote tent op het Marktplein is ingestort.
Vanwege de gemeentelijke herindeling zouden kerkdorpen van Groesbeek zich in de tent presenteren. Maar de tent, van 30 bij 30 meter, begaf het toen de sneeuwlaag op het dak te zwaar werd. Tentbuizen waren compleet verwrongen.
Foto boven artikel: Martin de Jongh, Rheden