Nieuws

Kersttoespraak Willem-Alexander

DEN HAAG - Koning Willem-Alexander heeft in zijn kersttoespraak de nadruk gelegd op de grote verscheidenheid en de vrijheid in Nederland.
De sfeer van de toespraak was zwaar. Willem-Alexander blikte terug op enkele aangrijpende nieuwsfeiten van het afgelopen jaar zoals de ramp met de MH17 en de felle krachtmetingen in de wereld.
De Koning greep daarnaast terug op zowel de eenheid als verscheidenheid van Nederland. Hij benadrukte dat we moeten accepteren dat niet iedereen gelijk is, maar dat 'gevoelens van ongerustheid geen vrijbrief zijn voor elk willekeurig gedrag'. 'Nederland is meer dan 17 miljoen selfies' aldus de Koning. Tenslotte gaf hij aan dat ieder mens op zoek is naar samenhang en de wens te worden opgenomen in een groter geheel en ons thuis te voelen.
Voor het eerst sprak de Koning de toespraak staand uit. Vorig jaar zat hij nog bij de open haard. Toen kreeg hij ook veel commentaar omdat er geen religieuze boodschap in zijn toespraak was verweven. Dit jaar was dat wel het geval. Zo sprak de Koning over de engel die tegen de herders vertelde dat het kindeke Jezus was geboren.