Nieuws

Jaaroverzicht Gelderse sporters: 2014 superjaar

Jaaroverzicht Gelderse sporters: 2014 superjaar
2014 was voor de Gelderse individuele sporters misschien wel het beste jaar ooit.In de ATLETIEK is er voor deze provincie nooit een beter jaar geweest dan 2014.
ARNHEM - 2014 was voor de Gelderse individuele sporters misschien wel het beste jaar ooit.In de ATLETIEK is er voor deze provincie nooit een beter jaar geweest dan 2014.
Dafne Schippers (foto) uit Arnhem was de absolute ster met twee gouden medailles op het EK. Maar ook de Arnhemse Sifan Hassan behoort tot de internationale top met goud en zilver op het EK. Ook Susan Kuijken uit Nijmegen pakte voor het eerst in haar carrière een EK-medaille: brons. De Apeldoorners Eelco Sintnicolaas en Jip Vastenburg misten het podium net op het EK met vierde plaatsen.
In het BEACHVOLLEYBAL kampte Reinder Nummerdor uit Elburg lange tijd met blessures. Maar inmiddels heeft hij met Christiaan Varenhorst alweer drie toernooien weten te winnen.
BMX-coureur Laura Smulders (foto) uit Horssen reed een geweldig seizoen. Ze won goud op het EK en brons op het WK, waar ze wel de beste was in de tijdrit.
HANDBALSTER Estavana Polman (foto) groeide op het EK uit tot de sterspeelster van Oranje, maar mede door een blessure die zij opliep, zat er uiteindelijk niet meer in dan een zevende plaats.
JUDOKA Jeroen Mooren (foto) ging vol verwachtingen naar het WK, maar hij kwam niet verder dan de tweede ronde.

In de MOTORSPORT had tienvoudig wereldkampioen zijspan Daniël Willemsen (foto rechts, naast bakkenist Robbie Bax) uit Lochem een moeilijk jaar met een kruisbandblessure. Hij is inmiddels op de weg terug en wil in 2015 weer prijzen gaan winnen.
MOUNTAINBIKER Jeroen van Eck uit Leuth eindige op het EK net naast het podium.
In het PAARDRIJDEN doet Gelderland al jaren mee op internationaal topniveau en dat was ook in 2014 weer het geval. Het dressuurteam met vier Gelderse ruiters haalde brons op de Wereldruiterspelen en dat deed ook Adelinde Cornelissen (foto) uit Nijkerk op de grand prix freestyle.
SCHAATSER Stefan Groothuis (foto) had zijn hele seizoen afgestemd op de Olympische Spelen en dat leidde tot het gewenste resultaat: goud op de duizend meter.
TENNISSTER Richel Hogenkamp (foto) uit Doetinchem bekroonde een uitstekend jaar met de nationale titel. Aniek van Koot uit Arnhem en Marjolein Buis uit Beuningen wonnen de wereldtitel bij het rolstoeltennis.
VOETBALSTER Siri Worm (foto) uit Doetinchem plaatste zich met Oranje voor het eerst in de historie voor het WK. Jasper Cillessen uit Groesbeek en Klaas-Jan Huntelaar uit Angerlo wonnen WK-brons met Oranje.
WIELRENNER Wilco Kelderman uit Barneveld blonk uit in de Ronde van Italië en werd zevende. Robert Gesink (foto) uit Aalten stond lang buitenspel door een hartoperatie, maar kwam sterk terug. Annemiek van Vleuten uit Wageningen ging in topvorm naar het WK, maar viel daar en brak haar voet. Theo Bos uit Hierden won acht wedstrijden, maar reed geen grote rondes. Kenny van Hummel uit Huissen boekte drie overwinningen, maar besloot na het seizoen te stoppen.