Nieuws

Handen omhoog! Oh, u bezorgt kerstpakketten

Handen omhoog! Oh, u bezorgt kerstpakketten
Een eenzame kerst, in een kille cel dreigde voor weldoener Herman Farenhorst.
KOOTWIJKERBROEK - Een eenzame kerst, in een kille cel dreigde voor weldoener Herman Farenhorst.
De man achter stichting Actie Stille Armoede had maandag met een collega-vrijwilliger net een kerstpakket bezorgd in Kootwijkerbroek toen beiden op een landweg werden klemgereden door de politie.
Wat was er gebeurd? Ergens in Kootwijkerbroek wilden Farenhorst en Yves Verbaut een gezin blij maken met een kerstpakket, maar ze stonden voor een dichte deur. 'Voor ons is dat geen reden om het pakket dan niet te bezorgen', legt Farenhorst uit. Maar de buren waren er ook niet. Wat te doen?

Opsturen met de post? dat nooit!

Farenhorst: 'Opsturen zagen we niet zitten, want dan zou het gezin het kerstpakket pas na de feestdagen krijgen. Dus klom Yves over de schutting, legde het pakket in de tuin en liet een briefje achter in de brievenbus. En we gingen verder.' Helaas had een buurtbewoner Verbaut gezien, althans iemand die over een schutting klom. De omwonende vermoedde een inbraak en waarschuwde de politie.
Ze werden even buiten Kootwijkerbroek klemgereden door agenten. 'Ze hadden de handen op de holsters', herinnert Farenhorst zich. 'Ja, dan sta je wel even te kijken.'  Na het tonen van hun legitimatie kon het duo zijn weg vervolgen. Op weg naar weer een adres voor een kerstpakket. Woensdag worden de laatste pakketten rondgebracht.

Zelfs glutenvrij

Actie Stille Armoede is opgezet in 2007. 'Mensen kunnen anderen of zichzelf opgeven door het invullen van een formulier. We begonnen met 50 pakketten, dit jaar zijn het er 2100', zegt Farenhorst. 'Ze worden op het gezin afgestemd. Wie geen varkensvlees eet, krijgt geen varkensvlees. En we houden er rekening mee als mensen op een glutenvrij dieet zitten.'
Verder stoppen de vrijwilligers een aardigheidje en speelgoed voor de kinderen in het pakket. Want een fijne kerst verdient iedereen.
De initiatiefnemers moeten het hebben van giften, subsidies en spontane acties. Zo liep Farenhorst de Vierdaagse van Nijmegen om aandacht te vragen voor zijn stichting.