Nieuws

Buurt toekomstig azc Zutphen stopt overleg

Buurt toekomstig azc Zutphen stopt overleg
Omwonenden van het toekomstige asielzoekerscentrum aan de Voorsterallee in Zutphen stoppen het overleg met de gemeente en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).
ZUTPHEN - Omwonenden van het toekomstige asielzoekerscentrum aan de Voorsterallee in Zutphen stoppen het overleg met de gemeente en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).
Volgens een woordvoerster is het bewonersoverleg niet serieus genomen en is geen enkel advies vanuit de buurt overgenomen. Zo komen er 855 asielzoekers, terwijl de buurt liever was begonnen met 400. 

Buurt was positief

Het asielzoekerscentrum komt als het aan het COA ligt voor minimaal 15 jaar aan de Voorsterallee. Volgens Annette van de Burgh van het bewonersoverleg is door de houding van de gemeente en het COA het draagvlak in de buurt verdwenen.
Van de Burgh: 'Laat duidelijk zijn dat we een hand hebben uitgestoken. Ik dacht echt dat we er in goed overleg eruit zouden komen. We vinden de locatie goed, we vinden dat vluchtelingen een plek moeten hebben, en er was veel steun in de buurt. Enige wens was om met 400 bewoners te beginnen en dat aantal uit te breiden tot 855 als het goed gaat. Over een periode van 15 jaar geen extreme gedachte.'

Eerste bewoners in 2015

De gemeente stelt dat er alleen met grotere aantallen vluchtelingen genoeg geld is om goede voorzieningen te realiseren en zo de leefbaarheid in de buurt te garanderen. De gemeenteraad moet zich nog uitspreken over de overeenkomst tussen de gemeente en het COA. Na een grondige verbouwing van het complex aan de Voorsterallee kunnen naar verwachting vanaf begin 2016 de eerste bewoners hun intrek nemen. Het COA heeft met name voor de voormalige recherche- en kaderschool gekozen vanwege de woongebouwen, de ruimte en de ligging.