Nieuws

'Boetes voor vervoerder terecht; geen compensatie'

'Boetes voor vervoerder terecht; geen compensatie'
De provincie Gelderland hoeft van de rechtbank geen compensatie te betalen aan vervoersbedrijf Willemsen de Koning.
ARNHEM - De provincie Gelderland hoeft van de rechtbank geen compensatie te betalen aan vervoersbedrijf Willemsen de Koning.
Daarnaast moet het vervoersbedrijf zelfs ruim een miljoen euro boete betalen aan de provincie. Dat liet een woordvoerder van Willemsen de Koning weten.

Veel minder ritten

Willemsen de Koning regelt in opdracht van de provincie de Regiotaxi in een groot deel van Gelderland, maar het aantal ritten dat in de aanbesteding stond viel veel lager uit in de praktijk. Daardoor bleek dat het regiotaxivervoer in de regio's verliesgevend was.
Volgens Paul Baeten, woordvoerder van Willemsen de Koning, is de rechtbank van mening dat het bedrijf haar beloftes na dient te komen, ook al blijkt de realiteit anders dan de prognoses. Daarbij ziet de rechtbank de tegenvallende ritten als ondernemersrisico. Baeten voegt daar aan toe dat die beloften voor wat betreft de klanten gewoon nagekomen worden maar dat de discussie vooral om financiële compensatie draait voor de lagere aantallen klanten.

'Afwijking'

'Wij wilden als bedrijf compensatie van de provincie, juist omdat wij de beloofde ritten niet konden maken. De informatie in de aanbesteding op basis waarvan de prognoses zijn gemaakt kloppen niet. We hebben het namelijk niet over een daling van het aantal ritten. Het valt dusdanig lager uit dat we eerder spreken van een 'afwijking'', aldus Baeten.

'Een zware wissel'

De rechtbank wees enige vorm van compensatie af, en keurde de opgelegde boetes van de provincie goed. Baeten: 'Dat trekt een zware wissel. Het betekent niet het einde van Willemsen de Koning maar het geeft zeker een schadepost van zo'n 3 miljoen euro. Toch wil ik benadrukken dat er voor onze vele klanten in Gelderland niets zal veranderen. Zij zullen het geschil tussen ons en onze opdrachtgever niet merken in hun vervoer'. 

Boetes

De uitgedeelde boetes van de provincie komen volgens Baeten voort uit het feit dat er minder ritten zijn, waardoor Willemsen de Koning genoodzaakt is minder vervoer in te zetten. Daardoor is niet altijd het juiste vervoer aanwezig en komt het bedrijf vaker te laat, wat direct boetes oplevert, aldus Baeten.
Tot 1 juli 2015 is Willemsen de Koning nog vervoerder in opdracht van de provincie. Het contract liep eigenlijk tot eind 2015. In de komende maanden wordt gestart met de aanbesteding voor een nieuwe vervoerder. Willemsen de Koning sluit niet uit dat ze opnieuw aan dit proces zal deelnemen.