Nieuws

Zutphen viert joods lichtjesfeest

ZUTPHEN - Nog even en dan is het kerst.
De joden vierden hun lichtjesfeest de afgelopen week al. In Zutphen werd dinsdagavond de Chanoekia aangestoken, de speciale joodse menora voor Chanoeka.
Het was de achtste en laatste dag van Chanoeka. Tijdens een ceremonie bij de Synagoge aan de Dieserstraat in Zutphen weden de negen kaarsjes op de kandelaar aangestoken. Dit gebeurde door opperrabbijn Jacobs en de burgemeester van Zutphen.
Chanoeka is in het moderne jodendom steeds meer een feest waarbij joden en anders- of niet-gelovigen elkaar ontmoeten. Daarom was iedereen welkom bij de ceremonie.

Traditie

Traditioneel wordt met Chanoeka de herinwijding van de tempel van Jeruzalem herdacht. De herinwijding gebeurde nadat Hellinisten de tempel hadden ontwijd. Tijdens het reinigen van de tempel  was er slechts één kruikje koosjere olie voorradig om de menora te branden.
Dat was genoeg voor één dag, maar de herinwijding duurde acht dagen. Het kruikje raakte echter niet leeg voordat nieuwe zuivere olie was toebereid maar schonk genoeg olie om de menora gedurende de acht dagen brandend te houden.