Nieuws

Schaatsballet in Apeldoorn: Swan Lake on Ice

Schaatsballet in Apeldoorn: Swan Lake on Ice
Theater Orpheus in Apeldoorn maakt plaats voor een schaatsfestijn.
APELDOORN - Theater Orpheus in Apeldoorn maakt plaats voor een schaatsfestijn.
Het wereldberoemde ballet Swan Lake (Het Zwanenmeer) van Pjotr Tsjaikovski wordt 26 tot en met 28 december op de planken gebracht. Nou ja planken, op het podium van Orpheus ligt een ijsvloer van 10 centimeter dik. Het Zwanenmeer wordt uitgevoerd door een gezelschap van 30 kunstschaatsers.
Tsjaikovski deed er een jaar over om de muziek te schrijven voor het ballet. Op 4 maart 1877 ging Het Zwanenmeer in première in het Bolsjojtheater in Moskou. Het is uiteindelijk een van de meest uitgevoerde balletten ter wereld geworden. Het Zwanenmeer geldt als een van de absolute hoogtepunten van het klassiek-romantische balletgenre.

Verhaal

Thema is een ongelukkige liefde: prins Siegfried houdt van prinses Odette, die door tovenarij in een witte zwaan is veranderd. De prins kan deze betovering verbreken door een eed van eeuwige liefde af te leggen. Dit wordt echter verhinderd door de tovenaar, die zijn dochter Odile, zij lijkt als twee druppels water op Odette, in een zwarte zwaan verandert.
Meer informatie over het schaatsfestijn is te vinden op de website van Orpheus. Het theater in Apeldoorn viert in maart het 50-jarige bestaan.