Nieuws

'Armoede is dit jaar toegenomen'

'Armoede is dit jaar toegenomen'
Ondanks de aantrekkende economie is ruim driekwart van de respondenten van mening dat de armoede het laatste jaar is toegenomen.
ARNHEM - Ondanks de aantrekkende economie is ruim driekwart van de respondenten van mening dat de armoede het laatste jaar is toegenomen.
Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag in opdracht van Omroep Gelderland, naar aanleiding van de voedselbankactie van de gezamenlijke regionale omroepen. Slechts twee procent vindt dat die afnam. Het is vooral de taak van de overheid om armoede te bestrijden, zegt 76 procent.
Een meerderheid van de Gelderlanders vindt armoede een probleem in ons land. Volgens 19 procent van de mensen is armoede een heel groot probleem, terwijl 44 procent het een redelijk groot probleem vindt.

Meerderheid kent voedselbankactie

De actie van de regionale omroepen is bij 60 procent van de mensen bekend, aldus het onderzoek. Daarvan zegt 15 procent ook daadwerkelijk te hebben bijgedragen. Het nut van de voedselbank lijkt bij een meerderheid van de ondervraagden helder: zestig procent is het oneens met de stelling dat door de voedselbank grotendeels in stand wordt gehouden.

Warm huis het allerbelangrijkst

Een warm gestookte woning is het grootste goed, vinden de Gelderlanders. Iedere dag warm eten is voor 86 procent van de mensen een absoluut onmisbaar onderdeel voor een huishouden. Daarna volgen iedere dag fruit eten (85 procent) en een computer of tablet (61 procent). Opvallend is dat acht procent van de mensen een vaatwasser onontbeerlijk acht, terwijl vier procent van de mensen een rokertje op zijn tijd als absoluut noodzakelijk ziet.