Nieuws

Tweede Kamer dient 11 moties in na salmonella-affaire Foppen

Hogere boetes, gevangenisstraffen, een jaarlijkse recalloefening, openbaarheid van inspectierapporten en het aanscherpen van het optreden van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
HARDERWIJK - Hogere boetes, gevangenisstraffen, een jaarlijkse recalloefening, openbaarheid van inspectierapporten en het aanscherpen van het optreden van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
Dat zijn een aantal van de onderwerpen waarover donderdagmiddag moties zijn ingediend in de Tweede Kamer naar aanleiding van het spoeddebat over de salmonellabesmetting van visverwerker Foppen uit Harderwijk. In totaal dienden PvdA, SP, PVV en Partij voor de Dieren 11 moties in.

Grootste voedselbesmetting

De partijen hebben de moties ingediend, omdat ze vinden dat er geleerd moet worden van de grootste voedselbesmetting die ooit in Nederland is geweest. Tienduizenden consumenten werden in 2012 ziek na het eten van besmette gerookte zalm en zeker vier mensen overleden aan de salmonellabacterie.

Lage boete

Het spoeddebat over de salmonellabesmetting werd in oktober gehouden naar aanleiding van onthullingen van Omroep Gelderland. Na het opvragen van boetes en maatregelen via de Wet openbaarheid van bestuur kwam de regionale omroep erachter dat visverwerker Foppen al jarenlang hygiëneregels overtrad. In 2010 werd zelfs willens en wetens met listeria besmette zalm op de markt gebracht. Uit de documenten werd verder duidelijk dat Foppen voor de salmonellabesmetting een boete van 4200 euro had gekregen.
Een veel te lage boete vinden alle politieke partijen. Minister Schippers van Volksgezondheid vindt dat ook en wil het boeteplafond ophogen tot 81.000 euro. Maar dat vinden SP en PVV niet voldoende.

Recalloefening

De SP wil verder dat er jaarlijks een recalloefening gehouden gaat worden. Volgens de wet zouden bedrijven binnen 4 uur alle informatie moeten kunnen geven bij welke afnemers de producten teruggehaald kunnen worden. In de praktijk lukt dit vaak niet en in het spoeddebat liet de minister weten dat ze dat ook niet kan garanderen voor de toekomst.
Foppen deed er uiteindelijk vier tot vijf dagen over voordat de informatie werd verstrekt. Henk van Gerven van de SP wil weten of Foppen dit verweten kan worden. 'Ik vraag me af of het OM gekeken heeft naar de verwijtbaarheid van Foppen als het gaat om de tegenwerking van Foppen bij de recall en de grote overschrijding van de terugroeptermijn.'