Nieuws

Gezocht: mannen die geregeld paling eten

Gezocht: mannen die geregeld paling eten
Bent u een man tussen de 40 en 70 en eet u minimaal 1 keer in de maand paling? Dan is de universiteit in Wageningen naar u op zoek.De universiteit heeft er 100 nodig voor onderzoek naar de effecten van vervuiling.
WAGENINGEN - Bent u een man tussen de 40 en 70 en eet u minimaal 1 keer in de maand paling? Dan is de universiteit in Wageningen naar u op zoek.De universiteit heeft er 100 nodig voor onderzoek naar de effecten van vervuiling.
Het gaat dan vooral over dioxines. Dat zijn stoffen die niet van nature voorkomen in vis, maar die erin terechtkomen door vervuiling. 

Wat doet paling met hormoonniveau en leverfunctie?

De onderzoekers willen weten wat de gezondheidseffecten zijn van het regelmatig eten van paling. In de Biesbosch is bijvoorbeeld veel vervuild slib neergeslagen, in het IJsselmeer minder. Vis uit het IJsselmeer is daarom relatief schoon. De onderzoekers zijn benieuwd of het jarenlang eten van paling gevolgen heeft op hormoonniveaus en de functie van de lever.
De deelnemers ontvangen een vragenlijst en er wordt een keer bloed bij hen afgenomen. Er worden dan wat gegevens opgemeten en de mannen worden getrakteerd op een ontbijt.
Palingeters kunnen zich hier aanmelden.