Nieuws

Het nieuwe jaar in zonder huishoudelijke hulp

Het nieuwe jaar in zonder huishoudelijke hulp
Voor Annemiek Kamphuis en haar 82-jarige moeder is de steeds dichterbij komende jaarwisseling geen prettig vooruitzicht.
MONTFERLAND - Voor Annemiek Kamphuis en haar 82-jarige moeder is de steeds dichterbij komende jaarwisseling geen prettig vooruitzicht.
Voor Annemiek's moeder is de huishoudelijke hulp nog niet geregeld en ze moeten nog maar zien hoe ze het in het nieuwe jaar gaan redden.

'Dit is onacceptabel'

De gemeente Montferland blijft erbij dat de eerste drie uur huishoudelijke hulp voor eigen rekening van de zorgvrager is. Dit is onacceptabel, aldus Annemiek Kamphuis. Zij en haar moeder gaan bezwaar maken tegen de beschikking van drie uur. Volgens een gemeenteambtenaar heeft haar moeder maar 2,5 uur huishoudelijke hulp nodig, die moet ze dus zelf gaan betalen.
De gemeente Montferland verwacht dat mensen zelf de huishoudelijke hulp gaan regelen en betalen. De gemeente draagt als oplossing hulp aan via een uitzendbureau, Zorgplus. Daarbij gaat de gemeente er vanuit dat de kinderen ook een rol gaan spelen. Voor Annemiek is dit ondoenlijk, naast haar eigen werk en zorg voor haar kind doet ze al van alles voor haar moeder, het schoonmaken van haar moeders woning kan ze er niet bij hebben. 

Zelf betalen

Er zijn enkele uitzonderingen, voor degenen die een laag inkomen hebben en geen kinderen kan er gekeken worden of ze in aanmerking komen voor bijzondere bijstand om de hulp te betalen. Maar de meeste cliënten in Montferland zitten net boven de bijstandsnorm en moeten de kosten dus zelf betalen.
Wilt u weten wat er in uw gemeente verandert vanaf 1 januari in de huishoudelijke hulp? Klik hier om te zien wat er per gemeente verandert op het gebied van huishoudelijke hulp, mantelzorg, dagbesteding, vervoer en sociale wijkteams.
Wim van den Hoorn van de vakbond Abvakabo FNV twitterde over de kwestie in Montferland:
#Gem_Montferland blijft eerste 3 uur 'algemeen gebruikelijk' vinden. Dwingt cliënten dus tot (juridische) actie. pic.twitter.com/vGLPYKeVXO
— Wim van der Hoorn (@WimvanderHoorn)