Nieuws

Weekmarkten worden warenhuizen

OLDEBROEK - De weekmarkten in de gemeenten Hattem en Oldebroek zijn sinds deze week niet meer afhankelijk van de gemeenten, ze opereren volledig zelfstandig.
De markten in Hattem, Wezep en Oldebroek waren tot nu, afhankelijk van de gemeenten. Die zorgde dat er een marktmeester was en dat inwoners elke week naar de markt konden in de verschillende kernen.

Drie opties

Hattem en Oldebroek vonden de opzet van de weekmarkten te duur. Marktkooplieden kregen twee jaar geleden een brief van de gemeente waarin drie opties werden voorgeschoteld. 'De marktgelden gingen met 100% omhoog, de markt moest zelfstandig verder of er moest een einde komen aan de markt', zegt marktkoopman Jaap ter Weele.
Voor de marktkooplui was alleen verzelfstandiging een serieuze optie. 'Ook omdat de overkoepelende organisatie, de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel, verzelfstandiging aanmoedigde, hebben we hier voor gekozen.'

Marktmeester verdwijnt

De grootste verandering is de aanstelling van een marktmanager. Hij is de vervanger van de aloude marktmeester. 'Wij huren de marktmanager in. Hij moet zorgen voor het beleid van de markt. Belangrijk is ook dat hij de markt promoot. De marktmeester werd aangesteld door de gemeente en had meestal geen affiniteit met de markt', aldus slager Ter Weele. De marktkooplui denken dat de marktmanager veel meer betrokken is bij de weekmarkt.
De marktmanager moet naast het promotiedeel zorgen dat het marktplein schoon wordt afgeleverd. Ook moet hij marktkooplieden er op aanspreken als ze er een keer niet zijn. 'De klanten moeten er van uit kunnen gaan, dat iedere kraam er iedere week is', zegt Ter Weele.

Olievlek

De verzelfstandiging van de weekmarkten zal zich als een olievlek verspreiden over Gelderland denkt Henk Achterhuis van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel. 'Ik ben er 100% van overtuigd dat dit de redding van de markt is. Als de markten niets doen, glijden ze steeds verder af'. Volgens Achterhuis gaat het niet echt slecht met de markten. 'Vooral met de food gaat het goed'. Maar omdat gemeenten steeds meer taken willen afstoten moet de markt volgens de vereniging een belangrijke keus maken. 'Ze moeten professioneler worden. De marktmanager is als het ware een manager van een warenhuis.'

Dinxperlo

Naast de markten in Hattem, Wezep en Oldebroek zijn er meer gemeenten waar gekeken wordt naar verzelfstandiging. In onder andere Dinxperlo, Rheden, De Steeg, Velp, Zaltbommel, Epe en Nijkerk lopen onderzoeken. In Dinxperlo wordt al een aantal jaar gesproken over verzelfstandiging. 'Na de gemeenteraadsverkiezingen in maart is daar echter weer een streep doorgezet', zegt kaasverkoper Albert Pompe. De kooplui hebben nu verschillende gesprekken gehad met de politiek. Begin dit jaar spreekt de gemeenteraad van Aalten zich opnieuw uit over de verzelfstandiging. 'We hebben goede hoop dat de gemeenteraad nu wel akkoord gaat.'