Nieuws

Duits beroepsverbod voor eigenaar De Knorhof

Duits beroepsverbod voor eigenaar De Knorhof
AVEZAATH - Varkenshouder Adriaan Straathof van De Knorhof in Kapel-Avezaath bij Buren heeft in Duitsland een beroepsverbod gekregen.
KAPEL - AVEZAATH - Varkenshouder Adriaan Straathof van De Knorhof in Kapel-Avezaath bij Buren heeft in Duitsland een beroepsverbod gekregen.
Dat melden verschillende media, waaronder het Duitse weekblad Stern.

Rechtszaken en stankoverlast

Rond De Knorhof liepen jarenlang vele rechtszaken vanwege de milieuvergunning en omwonenden klaagden over stank. De spanningen liepen zo hoog op dat Straathof na bedreigingen besloot zijn gezin te verhuizen. In 2005 berekenden de gemeente Buren en de provincie Gelderland dat er al meer dan een miljoen euro aan gemeenschapsgeld aan procedures rond De Knorhof was uitgegeven.

Verwonde varkens

Aanleiding voor het Duitse beroepsverbod is een inval in maart bij een varkenshouderij van Straathof in Genthin in Oost-Duitsland. Drie dagen lang werd het bedrijf doorzocht door tientallen agenten, dierenartsen en andere veterinaire specialisten. Stern heeft beelden in handen die de politie heeft gemaakt tijdens de inval. Er zijn onder meer verwondingen van varkens te zien en ook is gefilmd hoe een medewerker een big tegen een houten wand doodslaat.

Ondraaglijke pijn

De Duitse justitie stelt onder meer dat de varkens op het bedrijf te lijden hadden onder ondraaglijke pijn. Hun verwondingen werden niet behandeld en ze zouden zonder reden antibiotica krijgen toegediend en zomaar worden gedood.    
De advocaten van Straathof hebben direct bezwaar gemaakt tegen het verbod; Straathof mag in afwachting van de uitspraak varkens blijven houden. Als het verbod definitief wordt, moet hij zijn vestigingen in Duitsland sluiten of verkopen.