Nieuws

Steeds meer inloophuizen voor kanker in Gelderland

TIEL/NIJMEGEN - Het aantal inloophuizen voor mensen met kanker is de laatste jaren fors toegenomen.
Op dit moment telt Gelderland 10 inloophuizen voor mensen met kanker, en in de komende tijd zullen daar nog zeker 4 huizen bijkomen.
De inloophuizen zijn bedoeld voor mensen met kanker of mensen die deze ziekte hebben gehad. Vrijwilligers en professionals helpen deze mensen tijdens en na hun ziekte. Dat gebeurt met gesprekken, maar ook met creatieve activiteiten, wandelen en yoga. Ook partners en familieleden kunnen er terecht voor hulp. Vrijwilligers die werken in de inloophuizen zijn speciaal opgeleid tot hulpverlener.
Op dit moment zijn er inloophuizen in Arnhem, Groesbeek, Zevenaar, Harderwijk, Enspijk, Apeldoorn, Ede en Barneveld. Daar komen volgend voorjaar nog huizen bij in Doetinchem, Culemborg, Nijmegen en Tiel.

Marikensteentjes

Het inloophuis in Nijmegen heet het Marikenhuis en opent waarschijnlijk in maart 2015 de deuren. Voorzitter Yvon ten Brummelhuis: 'Het Marikenhuis komt precies tussen twee Nijmeegse ziekenhuizen te staan. Het pand wordt nu grondig opgeknapt en daarna ingericht. Om zoveel mogelijk steun te krijgen in de samenleving hebben we nu een actie waarbij we Marikensteentjes verkopen. Dat zijn steentjes waarmee we een mozaïekbank gaan maken, bij de ingang van ons huis. Iedereen kan voor 2 euro een steentje kopen en daarmee zijn of haar steentje bijdragen.'

'Dat moeten we in Tiel ook hebben'

Aan de Lingedijk in Tiel opent 14 februari 2015 het Toon Hermanhuis. Initiatiefnemer is Piet de Bruijn. De oud-orthopedisch chirurg kreeg zelf jaren geleden kanker. 'Naast de kanker had ik ook allerlei depressieve klachten waarmee ik niet zoveel kon. Op een dag was ik samen met mijn vrouw aan de wandel in Maastricht toen we toevallig in het Toon Hermanshuis verzeild raakten. Ik heb daar mijn ogen uitgekeken. Overal vrijwilligers die mensen met kanker helpen. Ik ben daar een paar uur geweest, heb daar koffie gedronken en dacht toen, dat moeten we in Tiel ook hebben!'
Het eerste inloophuis dat in 1992 werd opgericht, was het Vicky Brownhuis in 's-Hertogenbosch.