Nieuws

Monument Apeldoorn geschonden: 'De ziel is gestolen'

Monument Apeldoorn geschonden: 'De ziel is gestolen'
Het monument  'de dwangarbeider' dat is verwerkt in één van de zuilen van het Apeldoornse gemeentehuis is opnieuw vernield.
APELDOORN - Het monument  'de dwangarbeider' dat is verwerkt in één van de zuilen van het Apeldoornse gemeentehuis is opnieuw vernield.
Dat meldt Stichting Dwangarbeiders Apeldoorn 1940-1945. Eerder werd het bronzen mannetje vernield in maart 2007 en in april 2011.
De diefstal werd vrijdagochtend ontdekt door leerlingen van de Montessorischool Passe Partout. Zij waren bezig met het verwijderen van de bloemstukken die enkele weken eerder bij het monument waren gelegd tijdens de jaarlijkse herdenking.

'De ziel van het monument is gestolen'

'Het is niet te geloven dat men een herdenkingsmonument vernielt en een gedeelte wegneemt. Door het wegnemen van het mannetje hebben ze de ziel van het monument weggehaald. De emotionele- en gevoelswaarde van het beeldje is voor de oud dwangarbeiders en hun nabestaanden onbetaalbaar,' zegt de stichting.

Brons is paar tientjes waard

Het bronzen beeldje is ongeveer 30 centimeter hoog. Volgens de stichting is een kilo brons ongeveer 4 tot 5 euro waard: 'Het beeldje weegt tussen de 3 en 4 kilo, dus we spreken over een straathandel waarde van ongeveer 12 tot 20 euro.'

Beloning uitgeloofd

De stichting heeft een beloning van 100 Euro uitgeloofd voor diegene die het beeldje terugbezorgt bij de gemeente Apeldoorn. Degene die de dader aangeeft bij de politie kan een beloning krijgen van 50 euro.
Foto boven: J. de Louter