Nieuws

Karpers uitgezet in Rhederlaag bij Giesbeek

GIESBEEK/LATHUM - In recreatieplas Rhederlaag bij Giesbeek zet Hengelsport Federatie Midden Nederland zaterdagmiddag 250 karpers uit, waarvan 125 spiegelkarpers en 125 schubkarpers.Rhederlaag is een grote plas met weinig karpers.
De vis plant zich in Nederland niet goed voort, waardoor zo nu en dan een uitzetting noodzakelijk is om het gebied voor sportvissers interessant te houden.

spiegelkarpers

De spiegelkarper is een karper met een uniek schubbenpatroon, daardoor is elke vis als individu te herkennen. Voordat de spiegelkarpers worden uitgezet worden ze gewogen, gemeten en gefotografeerd. Aan de hand van de foto's is het mogelijk om de vissen later te herkennen als ze worden terug gevangen. Het is daardoor mogelijk om te zien hoe snel de vissen groeien en of ze migreren. De schubkarpers worden niet gewogen en gemeten, maar meteen vanuit de tankauto van de kweker uitgezet in de plas. 

1000 karpers

Zaterdag is eerste van vier uitzettingen die om het jaar worden herhaald. Dat betekent dat er in 2016, 2018 en 2020 ook uitzettingen worden gedaan. Per uitzetting worden 250 karpers uitgezet, over 6 jaar zijn er dan 1000 karpers toegevoegd aan Rhederlaag.
De federatie hoopt dat de uitzetting leidt tot betere vangsten en een impuls voor de hengelsport en recreatie op recreatiegebied Rhederlaag.