Nieuws

NVJ: ijskoude bezuigingen van De Persgroep

NVJ: ijskoude bezuigingen van De Persgroep
De overname van Wegener door het Belgische krantenbedrijf De Persgroep gaat in totaal 400 banen kosten; op de journalistieke redacties gaat het om 154 banen.
NIJMEGEN - De overname van Wegener door het Belgische krantenbedrijf De Persgroep gaat in totaal 400 banen kosten; op de journalistieke redacties gaat het om 154 banen.
De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) noemt de plannen een 'ijskoude bezuinigingsoperatie'.

Tientallen fulltime banen

Als het gaat om fulltime banen (fte), verliest de Gelderlander 29,6 banen en de Stentor 12,4 banen. Bij het Brabants Dagblad gaat het om 24 fte, bij BN De Stem om 16,3 fte, bij Tubantia 27,1 fte, bij het het Eindhovens Dagblad 15,1 fte en bij PZC 5,8 fte. De Persdienst van Wegener komt te vervallen, daarvoor in de plaats kom er één centrale nieuwsdienst in Rotterdam, waardoor nog 24 banen komen te vervallen. Dat meldt de NVJ op haar website.
De NVJ vindt de plannen zeer verontrustend. Dagbladsecretaris Annabel de Winter: 'Het het verlies van zoveel journalistieke banen kunnen we alleen tot de conclusie komen dat dit zeer veel impact zal hebben op de journalistieke kwaliteit. De nadrukkelijke inzet op freelancers is een trend waarover wij erg ongelukkig zijn.

'Regionale kranten worden bijkantoren'

'Niet alleen worden rechtsposities afgenomen, ook is bekend dat freelancers door De Persgroep slechter worden betaald. De trend van freelancers inzetten die voorheen in vaste dienst waren, moet worden gekeerd, zowel uit arbeidsrechtelijk als uit kwalitatief oogpunt. Ons bange vermoeden is bevestigd dat de regionale kranten bijkantoren zijn geworden.'
De NVJ gaat gesprekken voeren met de redactieraden van Wegener.