Nieuws

Otwin van Dijk een van de beste Tweede Kamerleden

Otwin van Dijk een van de beste Tweede Kamerleden
Otwin van Dijk is na Vera Bergkamp (D66) en Carla Dik-Faber (ChristenUnie) het effectiefste Tweede Kamerlid van het jaar.
DOETINCHEM - Otwin van Dijk is na Vera Bergkamp (D66) en Carla Dik-Faber (ChristenUnie) het effectiefste Tweede Kamerlid van het jaar.
Deze 'verkiezing' is een analyse van De Persdienst waar onder meer de Gelderlander en de Stentor bij zijn aangesloten. De Persdienst kijkt jaarlijks wat de Kamerleden in het parlement voor elkaar krijgen.
De oud-wethouder van Doetinchem (39) zag dit jaar al zijn 14 amendementen en 5 moties worden aangenomen door de Tweede Kamer. Winnaar Bergkamp loodste al haar 16 amendementen door de Kamer en zag 20 van de 23 moties worden aangenomen.

Wetsvoorstellen

Amendementen zijn ingediende wijzigingen op wetsvoorstellen. Moties zijn (in dit geval) uitspraken van de Tweede of Eerste Kamer, die door een of twee Kamerleden of door een commissie worden voorgesteld. Die gaan bijvoorbeeld over het vertrouwen in het kabinet, ministers of staatssecretarissen. De bekendste motie is een motie van wantrouwen.
Otwin van Dijk was van 1998 tot 2005 raadslid in Duiven en van 2005 tot 2012 wethouder in Doetinchem. Voor de PvdA is hij woordvoerder langdurige zorg en welzijn. Hij zit sinds zijn achttiende in een rolstoel door een ongeluk.