Nieuws

Norbert Klein start Vrijzinnige Partij

Norbert Klein start Vrijzinnige Partij
Voormalig 50PLUS-Kamerlid Norbert Klein heeft een nieuwe partij opgericht: de Vrijzinnige Partij.
HOEVELAKEN - Voormalig 50PLUS-Kamerlid Norbert Klein heeft een nieuwe partij opgericht: de Vrijzinnige Partij.
Het Kamerlid uit Hoevelaken ging sinds zijn vertrek uit 50PLUS verder onder de naam KLEIN, maar dit is nu veranderd.
Over de nieuwe naam zegt Klein: 'De Vrijzinnige Partij staat voor onafhankelijke creatieve mensen die betrokken zijn bij een vrije en sociale samenleving'. Volgens hem gaat zijn nieuwe partij uit van 'een positieve vrijzinnige levenshouding bij vrij denkende onafhankelijke mensen'. 

'Politici als konijnen in de koplampen'

Norbert Klein noemt de huidige politiek 'verstard', en hij mist daarbij 'de wil om problemen in de samenleving werkelijk aan te pakken'. Het Kamerlid vergelijkt de politici met 'konijnen die in de koplampen kijken'. Klein wil zich richten op duurzaamheid, verandering in arbeid, globalisering, individualisering en vergrijzing, 'vanuit een ander perspectief'.

Geen one-issuepartij

Anders dan de 50PLUS-partij is de Vrijzinnige Partij niet gericht op een oudere generatie. In juni vertrok Klein bij 50PLUS, omdat hij het niet eens was met het profiel van 50PLUS als one-issuepartij. Hij was toen al enige tijd fractievoorzitter. 
De partij viel uit elkaar toen Klein besloot om partijlid Martine Baay uit de fractie te zetten. Het partijbestuur van 50PLUS was het daar niet mee eens, waardoor de partij werd opgesplitst in de reguliere fractie 50PLUS mét Martine Baay en een fractie 50 PLUS/Klein. Beide fracties bleven actief in de Tweede Kamer