Nieuws

Radboud: betere test prostaatkanker

Radboud: betere test prostaatkanker
Een nieuwe urinetest voor prostaatkanker kan veel mannen een pijnlijk en onnodig onderzoek en een behandeling met ernstige bijwerkingen besparen.
NIJMEGEN - Een nieuwe urinetest voor prostaatkanker kan veel mannen een pijnlijk en onnodig onderzoek en een behandeling met ernstige bijwerkingen besparen.
Dat stelt de Nijmeegse promovenda Gisèle Leyten.
Leyten onderzocht het effect van de nieuwe zogenoemde Quattro-test die de aanwezigheid onderzoekt van 4 genen in de urine van mannen bij wie een hoge concentratie van het eiwit PSA in de urine is vastgesteld. Een hoge PSA-waarde kan een indicatie zijn van prostaatkanker maar ook van andere aandoeningen. Bestaande urinetests zeggen wel iets over de PSA-waarden, maar niet alles over de ernst van de aandoening. Daarom volgt vaak aanvullend - en pijnlijk - weefselonderzoek. Met de nieuwe urinetest kan worden vastgesteld of de vier belangrijkste genen die een rol spelen bij prostaatkanker aanwezig zijn. Daarmee kan de ernst worden aangegeven en is weefselonderzoek onnodig.

Test voorkomt problemen en overbehandeling

Bijkomend voordeel is dat een concretere uitspraak over de ernst van de aandoening bij veel mannen overbehandeling kan voorkomen omdat niet iedere vorm van prostaatkanker zo ernstig is dat die behandeld moet worden. Behandeling levert vaak problemen op als incontinentie en impotentie , dus het voorkomen van onnodige behandeling is winst, aldus Leyten.
Jaarlijks krijgen in Nederland 12.000 mannen de diagnose prostaatkanker. Volgens Leyten scheelt de nieuwe test zo'n 20.000 onnodige prostaatbiopten, weefselonderzoeken, per jaar. De nieuwe test komt in 2015 op de markt.