Nieuws

Radboud gaat mantelzorgers scholen

Radboud gaat mantelzorgers scholen
Het Radboudumc in Nijmegen gaat mantelzorgers actief ondersteunen en scholen.
NIJMEGEN - Het Radboudumc in Nijmegen gaat mantelzorgers actief ondersteunen en scholen.
Dat gebeurt in samenwerking met Meander Medisch Centrum in Amersfoort en Mezzo, de landelijke vereniging van mantelzorgers.

'Mantelzorger mist erkenning en professionele steun'

Volgens de initiatiefnemers van het proefproject 'Ontmoet je partner in de zorg' mist 60 procent van de mantelzorgers de steun en erkenning  van artsen en verpleging. Ook zitten veel mantelzorgers verlegen om informatie over hoe om te gaan met de situatie. 
Volgens het Radboud is er in de ziekenhuiszorg structureel te weinig aandacht voor de kennis, de vragen en de behoeften van mantelzorgers terwijl die een zeer belangrijke rol spelen bij de verzorging van de patiënt en ook nog eens veel kennis hebben over de patiënt. Door als ziekenhuis de patiënt én de mantelzorger te steunen verbetert de zorg, aldus het ziekenhuis. 

Ziekenhuis leert praktische vaardigheden aan

Het project biedt onder meer scholing voor mantelzorgers via informatieavonden en cursussen. Ook kunnen mantelzorgers in het ziekenhuis vaardigheden oefenen zoals wondverzorging en het toedienen van sondevoeding in een speciaal trainingslab. Het aanbod wordt op termijn uitgebreid.
Andere onderdelen zijn het bieden van lotgenotencontact, zowel fysiek als online. Artsen en verpleegkundigen leren hoe ze beter voldoen aan de behoeften van mantelzorgers.
De tweejarige proef wordt in eerste instantie gehouden op de afdelingen Geriatrie, Neurologie, Cardiologie, en Cardio-thoracale Chirurgie en Longziekten van het Radboudumc en de afdelingen Orthopedie en Longgeneeskunde van Meander Medisch Centrum. Ondertussen gaat het Radboudumc ook door met de ontwikkeling van de Mantelzorgacademie ziekenhuisbreed.
Wilt u weten wat er in uw gemeente verandert vanaf 1 januari? Klik hier om te zien wat er per gemeente verandert op het gebied van huishoudelijke hulp, mantelzorg, dagbesteding, vervoer en sociale wijkteams.