Nieuws

545 aansluitingen zonder gas, waarschijnlijk tot vrijdag

APELDOORN - In de Apeldoornse wijk Anklaar zijn 545 huishoudens en bedrijven getroffen door een gasstoring.
Volgens netbeheerder Liander gaat het waarschijnlijk tot vrijdag duren voordat het grootste deel weer gas heeft. Het herstel gaat in etappes; sommige huishoudens zullen eerder gas hebben dan anderen.
Zondag brak een waterleiding, waardoor water en zand in de gasleidingen is gekomen. De leiding is afgedicht om te voorkomen dat de vervuiling zich uitbreidt.
#Liander #gasstoring Op locatie gaslek was sprake van kapotte waterleiding, water en zand in de gasleiding oorzaak gasstoring #Apeldoorn
— Liander (@LianderNL)
Overigens is het niet de eerste keer dat een deel van Apeldoorn getroffen is door een grote gasstoring. Rond Pinksteren zaten ruim 1300 huishoudens in de wijk De Sprenkelaar een week zonder gas. Ook toen was er water en modder in een lekke gasleiding gestroomd.

Liveblog (gesloten):

16.20: Het aantal aangeboden kachels is zelfs zo groot, dat het in principe genoeg is, zegt een woordvoerder van de gemeente.
15.50: Van heinde en verre komen mensen om kachels, dekens en andere spullen te brengen. Met name de bewoners van het zorgcentrum hebben niet te klagen over hulp van buitenaf.
15.35: Liander gaat uit dat op zijn vroegst vrijdag het grootste deel weer gas heeft. Dat blijft een schot in het donker, want ze weten nog niet wat ze nog tegen zullen komen. De eerste prioriteit is het zorgcentrum, dan het winkelcentrum en daarna wil Liander de woonblokken met mensen met een grote zorgbehoefte weer aansluiten.
15.18: Volgens burgemeester Berends zijn zo'n 1200 mensen getroffen door de storing. Hij gaat er alles aan doen om zo'n gasstoring in de toekomst te voorkomen.
14.20: Omroep Gelderland spreekt om 15.00 uur met burgemeester Berends over de situatie. Er is geen sprake van een persconferentie, zoals de gemeente eerder aankondigde.
14.05: Thuisbezorgd.nl profiteert van de gasstoring: uit de wijk kwamen gisteren 17 procent meer bestellingen dan op een normale zondag.
13.20: Een filmpje over de situatie in de wijk Anklaar:
12.50: De gezamenlijke huiskamers van het woon- en zorgcentrum Koningin Wilhelmina worden verwarmd met straalkacheltjes. Dat meldt een woordvoerster. Ook is er extra personeel ingezet. Een ontruiming was volgens haar geen optie. 'Dat geeft bij ouderen zoveel ongemak.'
12.00: Waterbedrijf Vitens vindt het opvallend dat er voor de tweede keer in korte tijd een gasstoring is in Apeldoorn. 'Al jaren liggen er door heel Nederland gas- en waterleidingen naast elkaar. Dat gaat bijna nooit mis. We moeten dus onderzoeken wat er met die leidingen in Apeldoorn aan de hand is. Misschien moeten ze vervangen worden, maar in principe moeten de leidingen in goede staat zijn. Wij weten ook niet of onze waterleiding is geknapt als gevolg van de gasleidingbreuk, of andersom.'
11.50: De gemeente heeft gisteren 120 kacheltjes uitgedeeld. Vandaag worden er nog 30 tot 50 verspreid. Mensen of bedrijven die hulpgoederen willen aanbieden, kunnen zich melden bij het informatiepunt op de hoek van de Sluisoordlaan en de Pythagorasstraat of op de facebookpagina van de gemeente Apeldoorn.
aanbiedingen van o.a.bedrijven langskomen. Heb je kachels te leen, meld je bij het infopunt http://t.co/KhNY8NJCtB 2/2 #gasstoring
— Gemeente Apeldoorn (@gem_apeldoorn)
11.20: Het Chinese restaurant Crystal Plaza op het winkelcentrum in de wijk is gistermiddag noodgedwongen eerder dichtgegaan. Door de gasstoring kan er niet worden gekookt. De eigenaar zegt dat hij daardoor duizenden euro's schade heeft. Hij hoopt op een vergoeding.
Ook andere ondernemers zijn getroffen. Zo heeft de kapperszaak geen warm water.
11.00: De bewoonster van een woning aan de Oberon­straat is gisteravond met kool­monoxidevergiftiging naar een ziekenhuis gebracht. De vrouw had binnen houtskool gebrand om warm te worden, aldus de gemeente Apeldoorn.
10.40: Op 50 meter afstand van het woon- en zorgcentrum worden duizenden liters water weggepompt uit de grond. Liander houdt er rekening mee dat het gebouw pas morgen weer gas heeft.
10.10: Liander hoopt woon- en zorgcentrum Koningin Wilhelmina vandaag weer van gas te kunnen voorzien.
09.40: Liander heeft een informatiepunt opgezet op de hoek van de Sluisoordlaan en de Pythagorasstraat.
09.30: 5 kilometer aan gasleiding wordt door netbeheerder Liander geïnspecteerd. Dat is een 1 kilometer minder dan bij de vorige gasstoring. De monteurs zijn zondagavond tot 22.00 uur doorgegaan en vanochtend vroeg weer begonnen.
09.00: Dit straalkacheltje deed het vannacht niet. De bewoner gaat op zoek naar een andere.
08.55: De meeste bewoners van woon- en zorgcentrum Koningin Wilhelmina hebben goed geslapen. Het Rode Kruis heeft er zondag 400 dekens uitgedeeld.
08.40: Vitens zegt dat er tegelijkertijd sprake was van een gas- en waterleidingbreuk. Het waterbedrijf doet nu onderzoek naar de oorzaak van de breuk, net zoals in juni toen er ook een gasstoring was. Die zaak is overigens nog niet afgerond. Of de gasstoring van nu te maken heeft met oude waterleidingen is volgens Vitens 'speculeren'.
08.15: Klanten die zonder gas zitten krijgen automatisch een compensatievergoeding van Liander.
07.45: Bewoners zonder warm water kunnen douchen bij zwembad de Sprenkelaar, dat kan tussen 07.00 uur tot 15.30 uur en van 19.00 tot 22.00 uur. Vanochtend heeft nog niemand van dat aanbod gebruikgemaakt.
07.30: De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland en de gemeente Apeldoorn adviseren mensen om elektrische kachels alleen direct op de wandcontactdoos aan te sluiten en niet op een stekkerdoos, dit in verband met overbelasting. Ook is het beter om ovens niet te gebruiken als kachel. Het gebruik van campinggassetjes en terrasverwarmers wordt binnenshuis ontraden in verband met het vrijkomen van koolmonoxide.
#gasstoring Let op: gebruik in huis geen gasbronnen voor buiten, zoals campinggas. #gevaarlijk Ernstige risico’s, zoals koolmonoxide
— Gemeente Apeldoorn (@gem_apeldoorn)
07.00: Het Rode Kruis heeft 400 dekens bezorgd bij woon- en zorgcentrum Koningin Wilhelmina. De kachels die Liander uitdeelt komen uit vestigingen uit heel het land, waaronder Amsterdam.
We hebben net ruim 400 dekens geleverd aan een wijk- en zorgcentrum in #Apeldoorn, uit voorzorg voor gedupeerden door gas storing. #kou
— Rode Kruis (@RodeKruis)