Nieuws

Dassen houden bouw saunacomplex Berendonck tegen

Dassen houden bouw saunacomplex Berendonck tegen
De bouw van een welnesscomplex bij recreatiegebied De Berendonck, bij Wijchen, wordt tegen gehouden door dassen.
WIJCHEN - De bouw van een welnesscomplex bij recreatiegebied De Berendonck, bij Wijchen, wordt tegen gehouden door dassen.
De rechter in Arnhem heeft de Gelderse Natuur- Milieufederatie GNM gelijk gegeven.
Volgens de rechter is niet bewezen dat het voedselgebied van de beschermde dassen niet wordt aangetast als het complex er komt. Ook heeft de bouwer onvoldoende aangetoond dat het complex niet op een andere plek kan worden gebouwd.
Meerdere dassenburchten in het gebied

In het gebied zijn drie dassenburchten aanwezig. Door de bouw zou een vluchtpijp van een burcht beschadigen en een dassenburcht zou waarschijnlijk verdwijnen.
De mogelijke komst van het saunacomplex bij het recreatiegebied zorgde voor veel ophef bij de natuurorganisaties en omwonenden. Er werden verschillende protesten georganiseerd.
Steeds minder bezoekers

De beheerder van De Berendonck, RGV, wilde een thermencomplex in het gebied bouwen omdat het bezoekersaantal daalt. Dassen zouden volgens RGV niet veel last hebben van het complex omdat het om de 'stilste vorm van recreatie' gaat.
Tijdens de uitspraak gaf de rechter aan dat RGV nu moet onderzoeken of er op andere locaties in de omgeving van De Berendonck gebouwd kan worden. Ook moet de organisatie aantonen dat ze de beschermde dassen genoeg beschermen. Het ministerie van Economische Zaken, de baas van RGV, moet nu een nieuw besluit nemen.