Nieuws

Gelderland heeft geen vertrouwen in zorg 2015

Gelderland heeft geen vertrouwen in zorg 2015
Gelderlanders hebben weinig vertrouwen in de veranderingen in de zorg die per 1 januari ingaan.
ARNHEM - Gelderlanders hebben weinig vertrouwen in de veranderingen in de zorg die per 1 januari ingaan.
Uit onderzoek van Eén Vandaag blijkt dat twee derde van de Gelderlanders het een slecht plan vindt dat gemeenten verantwoordelijk worden voor huishoudelijke hulp, dagbesteding, begeleiding, jeugdzorg en beschermd wonen. En net zoveel Gelderlanders hebben weinig vertrouwen in staatssecretaris Van Rijn (PvdA).

'Gemeenten regelen zorg niet goed'

De helft van Gelderland is van mening dat het goed is dat er bezuinigd wordt om de zorg op termijn betaalbaar te houden, maar 80 procent denkt dat gemeenten de zorg niet goed zullen gaan regelen.
Eén van de manieren om te kunnen bezuinigen is doordat we meer voor elkaar zullen moeten gaan zorgen. Eén derde van de Gelderlanders vindt die mantelzorg een goed plan.

Van Rijn: alles goed geregeld

Staatssecretaris Van Rijn is ervan overtuigd dat vanaf 1 januari alles goed geregeld is. Hij heeft gegarandeerd dat iedereen die nu recht heeft op jeugdzorg ook in 2015 bij dezelfde zorgaanbieder kan blijven. Ook als een gemeente geen contract heeft afgesloten bij die aanbieder. Er zal ook een financieel vangnet komen om mogelijke problemen te voorkomen als het gaat om de continuïteit van jeugdzorg.
Uit onderzoek van Van Rijn blijkt dat nog maar 18 procent van de gemeenten cliënten hebben geïnformeerd over mogelijke veranderingen in hun persoonlijke situatie door de overgang naar de gemeente. Ook weten veel inwoners niet waar ze terecht kunnen voor hulp en hoe procedures verlopen.

Informatie-avonden

Veel Gelderse gemeenten houden op dit moment informatie-avonden voor inwoners om ze te informeren over de veranderingen. In Doetinchem rijdt nog tot en met 15 december een informatiebus rond waar je terecht kan met vragen. Na een week rijden blijkt dat inwoners die de bus instappen veel zorgen hebben, maar volgens de gemeente stappen ze met een gerust gevoel weer uit.
Omroep Gelderland heeft uitgebreid onderzoek gedaan om erachter te komen wat er in welke gemeente verandert. De informatie die tot nu toe bekend is, is te lezen op zorg.gld.nl.