Nieuws

Nijmegen eert Nelson Mandela met plein

Nijmegen eert Nelson Mandela met plein
Een jaar na de sterfdatum van de Zuid-Afrikaanse staatsman Nelson Mandela heeft Nijmegen een Nelson Mandelaplein.De Nijmeegse gemeenteraad nam in september een voorstel van Noël Vergunst van GroenLinks aan.
NIJMEGEN - Een jaar na de sterfdatum van de Zuid-Afrikaanse staatsman Nelson Mandela heeft Nijmegen een Nelson Mandelaplein.De Nijmeegse gemeenteraad nam in september een voorstel van Noël Vergunst van GroenLinks aan.
Nu ligt het Nelson Mandelaplein op de kruising Graafseweg en Neerbosscheweg.
Op 5 december 2013 overleed Mandela op 95-jarige leeftijd. Als strijder tegen apartheid is hij een wereldwijd bekende figuur. In 1993 ontving hij samen met Frederik Willem de Klerk de Nobelprijs voor de Vrede.

'Inspiratiebron voor vreedzaamheid en verzoening'


'Nelson Mandela is een inspiratiebron voor vreedzaamheid en verzoening. Daarom verdient hij een straatnaam in Nijmegen op een prominente locatie', zegt Noël Vergunst, fractievoorzitter van GroenLinks. 'Het is mooi dat dit op zijn eerste sterfdag is gerealiseerd.'

'Uitzondering'

'Het college en de raad van Nijmegen schaarden zich achter het voorstel', vult wethouder Ben van Hees aan. 'Normaal gesproken wordt een straatnaam pas minimaal tien jaar na overlijden naar een persoon genoemd. Gezien de grote staat van dienst van Mandela is daarvoor in dit geval een uitzondering gemaakt.'