Nieuws

Koude sanering in de bouwsector Achterhoek: eind ellende niet in zicht

DOETINCHEM - De bouwsector in de Achterhoek is in diepe crisis en het eind lijkt niet in zicht.
Volgens Bouwend Nederland Regio Oost is de krimp de grote oorzaak van een koude sanering die gaande is. Nieuwbouw wordt nauwelijks meer gerealiseerd.
Ondernemers doen er alles aan om het hoofd boven water te houden. Zeven bedrijven in onder meer Hengelo, Zelhem en Doetinchem hebben een coöperatie opgericht. Volgens initiatiefnemer Henk te West levert de samenwerking forse kostenbesparingen op waardoor goedkoper kan worden gebouwd.

Beter naar klant luisteren

De coöperatie de Gelder Groep richt zich met name op de particuliere markt. "We moeten als bouwsector beter naar de klant luisteren en ervoor zorgen dat het huis compleet en tip top wordt opgeleverd." De samenwerking zorgt volgens Te West voor korte lijnen, waardoor fouten en ontevreden klanten worden voorkomen.
Hans Siep, voorzitter van Bouwend Nederland Regio Oost is weinig positief over de vooruitzichten in de Achterhoek. "De sanering zal doorgaan, net zolang tot vraag en aanbod weer op elkaar aansluiten. Dat punt hebben we nog niet bereikt." Volgens Siep is de sector in het oosten de afgelopen zes jaar al zeker met 30% gekrompen en zijn omzetten met meer dan 40% gedaald. "Het eind is nog niet in zicht. Alleen de goede, echt commerciële bedrijven die klantgericht zijn, zullen overleven", aldus Siep.