Nieuws

'Kleine kans dat trekvogels vogelgriep meenamen'

'Kleine kans dat trekvogels vogelgriep meenamen'
Uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Ecologie in Wageningen blijkt dat de kans kleins is dat de uitbraak van vogelgriep veroorzaakt wordt door trekvogels.
WAGENINGEN - Uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Ecologie in Wageningen blijkt dat de kans kleins is dat de uitbraak van vogelgriep veroorzaakt wordt door trekvogels.
Sterker nog, zo blijkt uit het onderzoek, de trekvogels lopen het virus hier juist op. Eerder dachten onderzoekers dat de trekvogels het virus meenamen vanuit Azië. Onderzoek onder wilde eenden, dat vorige maand werd afgerond, toont aan dat rondtrekkende eenden het vogelgriepvirus waarschijnlijk niet meebrengen maar vatbaarder zijn voor virussen die in Nederland heersen dan eenden die al in Nederland leven.
Over het verband tussen vogelgriep bij wilde vogels en bij pluimvee is volgens het Instituut in Wageningen nog veel onduidelijk. 'Het is een goede zaak dat nu gekeken is naar wilde eenden maar er zijn meer trekvogels, zoals ganzen en steltlopers', aldus een woordvoerster. Zij vindt het voorbarig om nu allerlei dingen te roepen over de aard van de besmetting. Liever wacht ze de uitkomst van de controles bij 14 pluimveebedrijven af, binnen een straal van 10 kilometer rond het besmette pluimveebedrijf in Hekendorp.