Nieuws

Koopt u een koevoet? Dan bekijkt de politie beelden van u

EDE - Wie koevoeten, beitels, mokers, handschoenen of grote schroevendraaiers koopt bij een bouwmarkt in Ede, Wageningen en Veenendaal wordt voortaan extra in de gaten gehouden.

Uit een steekproef blijkt dat dit de meest geliefde inbrekersgereedschappen zijn:

1. koevoet/breekijzers
2. grote schroevendraaiers
3. handschoenen
4. beitels
5. voorhamers/mokers

Camerabeelden

De politie en de bouwmarkten werken samen tegen inbrekers. De politie mag van de bouwmarkten regelmatig de camerabeelden en de aankopen van bepaalde inbrekersgereedschappen bekijken. Als op de camerabeelden mensen staan die bij de politie bekend zijn in verband met inbraken, onderneemt zij actie. De politie spreekt de criminelen aan, zodat zij weten dat zij in de gaten worden gehouden. Als er met de aankoop bijvoorbeeld inbraken zijn gepleegd, dan worden zij aangehouden.

Niet verboden

Het kopen van deze producten is natuurlijk niet verboden. Veel mensen gebruiken deze gereedschappen waarvoor ze bedoeld zijn. Toch worden deze producten ook regelmatig door criminelen gebruikt om mee in te breken of om ramkraken te plegen. Hier willen politie en bouwmarkten een stokje voor steken. 
De politie benadrukt dat mensen niet als inbreker bekend staan, niets te vrezen hebben. De politie zal hen niet benaderen.
De politie in Ede hoopt landelijk navolging te krijgen. Het College Bescherming Persoonsgegevens CBP moet de afspraken nog bestuderen.
Dinsdag werd het convenant tussen politie en bouwmarkten ondertekend: