Nieuws

5 vragen over de nieuwe naam van de MUG-gemeente

5 vragen over de nieuwe naam van de MUG-gemeente
Inwoners van de gemeenten Groesbeek, Ubbergen en Millingen aan de Rijn mochten woensdag naar de stembus.
ARNHEM - Inwoners van de gemeenten Groesbeek, Ubbergen en Millingen aan de Rijn mochten woensdag naar de stembus.
De gemeenten vormen vanaf volgend jaar één nieuwe gemeente. Daarom werd er gestemd voor een nieuwe gemeenteraad én een nieuwe naam. Vijf vragen over de totstandkoming van die naam.

1. Waarom zijn Groesbeek en Berg en Dal de opties?

De stuurgroep, die onder andere bestaat uit de 3 burgemeesters, kwam aanvankelijk met de naam Berg en Dal op de proppen. Die naam stuitte op veel protest van de Groesbekers. Tijdens een informatieavond uitten honderden Groesbekers hun ongenoegen over het voorstel. De gemeenteraden gingen daarom akkoord met een referendum.

2. Is het referendum bindend?

Nee, het referendum is raadgevend. Dat betekent dat de uitkomst slechts een advies is aan de nieuwe gemeenteraad.

3. Wanneer wordt de nieuwe naam bekendgemaakt?

De uitslagen van de individuele stembureaus worden woensdagavond bekendgemaakt in de Mallemolen in Groesbeek. Vrijdag 21 november volgt de definitieve uitslag. De kersverse gemeenteraad komt op 2 januari 2015 voor het eerst bijeen en bepaalt dan definitief de nieuwe gemeentenaam.

4. Wordt die naam dan ook meteen gebruikt?

Nee, de nieuwe naam wordt pas vanaf 1 januari 2016 gebruikt. De wet zegt namelijk dat een nieuwe gemeentenaam pas na een jaar gevoerd mag worden. In 2015 wordt daarom de naam 'gemeente Groesbeek' gebruikt.

5. Waarom zorgt de nieuwe gemeentenaam voor onrust?

Vooral Groesbekers zijn fanatiek in het behoud van de gemeentenaam Groesbeek. Veel Groesbekers willen kunnen blijven zeggen dat ze 'uit Groesbeek komen' en vinden dat ze daar het meeste recht op hebben omdat ze de grootste gemeente zijn. Inwoners van Ubbergen en Millingen aan de Rijn zijn over het algemeen minder fanatiek. Die gemeenten bestaan namelijk uit meerdere kernen die hun eigen naam hebben, al zien sommigen de samenvoeging als een vijandelijke overname. Veel inwoners van Ubbergen en Millingen vinden dat de naam Berg en Dal de lading beter dekt: Groesbeek ligt op een berg, Ubbergen en Millingen liggen lager.