Nieuws

Elco Brinkman opent Orgelmuseum in Elburg

ELBURG - 'De Nederlandse orgelgeschiedenis is nu te zien in het mooiste pand van Elburg'.
Dat zegt oprichter Maarten Seijbel. Vrijdagmiddag opende voormalig minister Elco Brinkman het Nationaal Orgelmuseum officieel in het Arent thoe Boecophuis. Zo'n 30 jaar geleden richtte Seijbel, die zelf altijd organist is geweest, het museum al op. 
Seijbel: 'We hebben altijd in kleine pandjes in Elburg gezeten en vooral op het laatst leek het museum meer een pakhuis. Toen onze stichting samenging met de Stichting Gelders Huisorgel kwam de kans voorbij om het Nationaal Orgelmuseum te gaan huisvesten in het mooiste pand van Elburg, het Arent thoe Boecophuis. Dat kan ook met behulp van een nalatenschap van ingenieur Boon. In zijn testament heeft hij ons geld en een heel bijzonder orgel nagelaten. Dat orgel wordt maart volgend jaar in een kapel op de binnenplaats van het museum geplaatst. Heel bijzonder.'

Nederland orgelland

In het Nationaal Orgelmuseum zijn verschillende bijzonder orgels te zien, waaronder een orgel dat vernoemd is naar de oprichter Maarten Seijbel. Nederland is een echt orgelland, de historie gaat zeker 600 jaar terug. Het museum is zaterdag voor het eerst weer officieel open voor publiek.