Nieuws

Veel schade door grote brand in centrum Barneveld

BARNEVELD - In het centrum van Barneveld heeft donderdag een grote brand gewoed.
Er is niemand gewond geraakt. Bij de brand is asbest vrijgekomen. Dit leverde volgens de brandweer geen gevaar op voor bewoners en omstanders.
De brand brak rond 07.00 uur uit in een appartement boven de kledingwinkel 'You Like It' aan de Langstraat en breidde zich uit naar een naastgelegen pand. Bij de brand sloegen de vlammen uit het pand en er kwam veel rook vrij. Door de brand was er boven het centrum van het dorp een grote zwarte rookpluim te zien.
Rond 10.15 uur was de brand helemaal onder controle. De brandweer liet de brand in het appartement gecontroleerd uitbranden. Het dak van het appartement stortte daarbij in. De schade aan de winkel eronder is volgens de brandweer ook groot. 
Bij de brand kwam een kleine hoeveelheid asbest vrij, maar dit leverde geen gevaar op voor de omgeving. De brandweermannen zijn voor de zekerheid afgespoeld. Omwonenden hebben van de gemeente een brief met informatie gekregen. De gemeente zal het asbest laten verwijderen
Het vuur was moeilijk te bereiken voor de brandweerlieden. De brandweer moest vanwege de vele kleine steegjes in de omgeving via andere panden binnenkomen. In de winkelstraat staan de huizen dicht op elkaar. Elf jaar geleden is er in het pand ook al een grote brand geweest.
Bij de brand raakte niemand gewond. Vijf appartementen zijn ontruimd. Omwonenden werden opgevangen bij een bakker in de buurt. De gemeente heeft inmiddels ook de Veluwehal geopend voor omwonenden. Daar is ook loco-burgemeester De Kruijf aanwezig. Een aantal omwonenden kunnen niet terug naar hun woning. Vier winkels in de omgeving blijven dicht als gevolg van brand- en rookschade.
Het Torenplein is vanwege de brand nog steeds afgesloten. De rest van het centrum is gewoon open.
Het is nog onduidelijk waardoor de brand ontstaan is. 

De brand trok veel bekijks:
Er werd veel over getwitterd:
— Landelijke Meldkamer (@LandelijkeMeldk)
De vlammen slaan uit het dak! #Goedemorgen #Barneveld pic.twitter.com/qxkhjreieE
— Jasper Dekker (@Jasper_Dekker)
Grote brand vanochtend vroeg in centrum naast Oude Kerk in Barneveld. pic.twitter.com/QxRSzXHdbc
— herv.bvld (friends) (@hervbvld)
Rookontwikkeling van een brand in centrum van #Barneveld. Het zou gaan om een appartement. Zo te zien n fikse brand pic.twitter.com/H5a5UxHgUV
— John Coenraadts (@JohnCoenraadts)
— Johan Kunz (@johankunz)
Wat een enorme brand moet dat zijn. Behoorlijk veel rook te zien. #barneveld pic.twitter.com/Etqdn0Q356
— AnnaMarie Gelderblom (@annasoet)