Nieuws

Boerinnen werken veel meer buitenshuis

Boerinnen werken veel meer buitenshuis
Vrouwen spelen een steeds belangrijkere rol binnen het agrarische bedrijf, tegelijkertijd werken ze ook vaker buitenshuis.
ARNHEM - Vrouwen spelen een steeds belangrijkere rol binnen het agrarische bedrijf, tegelijkertijd werken ze ook vaker buitenshuis.
Dat concludeert onderzoeker Ilse Matser van de hogeschool Windesheim. Ze deed de afgelopen maanden onderzoek naar de rol van de vrouw binnen agrarisch bedrijf.
In de jaren 80 werkte slechts 5 % van de boerinnen buiten de deur. 'Trouwen met een boer of tuinder betekende destijds trouwen met het bedrijf'. Nu heeft 40 % van de vrouwen een baan buiten het agrarische bedrijf. Wat verder veranderd is, is dat vrouwen veel meer meepraten over strategische besluitvorming. 'Welke kant moet het bedrijf op en wat mag dat kosten?' Een nieuwe ontwikkeling is volgens Matser ook dat vrouwen innovatieve ideeën mee terug nemen naar de boerderij. 'Vrouwen die bijvoorbeeld in de zorg gewerkt hebben, beginnen nu een zorgboederij'.
2014 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot jaar van het agrarisch gezinsbedrijf. LTO heeft dat aangegrepen om onderzoek te doen naar de rol van de vrouw. Ook onderzocht de land- en tuinbouworganisatie welk bedrijf het oudste agrarische familiebedrijf van Nederland is. Dat wordt volgende week donderdag bekendgemaakt.