Nieuws

Kinderen langs de deuren voor snoep op Sint Maarten

ARNHEM - Op verschillende plaatsen in Gelderland werd dinsdagavond Sint Maarten gevierd.
Veel kinderen gingen met een lampion langs de deuren om snoep op te halen.
Het feest is de naamdag van Martinus van Tours en wordt ook wel Sint-Martinus, Sinter Merte of Sinte-mette genoemd. De invulling die aan dit feest gegeven wordt verschilt van streek tot streek. Op de foto hieronder zijn kinderen uit Doesburg te zien.

Kinderen

Niet in elk deel van Gelderland wordt St. Maarten gevierd. Maar het lijkt er op dat Sint Maarten zich steeds verder verspreid. In Nederland wordt het Sint-Maartenfeest gevierd door kinderen van alle gezindten. In veel liedjes wordt nauwelijks aandacht aan de religieuze achtergrond besteed. De liedjes hebben vaak een humoristisch karakter en het repertoire wordt ieder jaar aangevuld met parodiërende of satirische teksten.
In Doesburg werd de kinderen voorafgaand aan het langs de deuren gaan in de kerk het verhaal verteld van de in 316 in Hongarije geboren Martinus. Als soldaat komt hij op een dag in de vrieskou een schaars geklede bedelaar tegen. Hij bedenkt zich geen moment, pakt zijn zwaard en snijdt zijn eigen warme mantel doormidden. Hij geeft de helft van zijn mantel aan de bedelaar en slaat de andere helft zelf om.
Ook in Groesbeek gingen veel kinderen de straat op:
— Henk Eikholt (@henkeikholt13)