Nieuws

Yezidi uit Velp bezoekt verscheurd Irak: 'Waar zijn papa en mama?'

VELP - De 19-jarige Wahhab Hassoo uit Velp is in de herfstvakantie teruggegaan naar Irak om met eigen ogen te zien hoe het zijn achtergebleven familie daar vergaat.  Samen met een verslaggever van de EO bezocht hij het door het schrikbewind van IS verscheurde land.
Wahhab is een Yezidi die enkele jaren geleden met zijn ouders en naar Nederland vluchtte. Yezidi's zijn een religieuze minderheid in Irak. Het yezidisme is een van de oudste geloofsuitingen en combineert elementen uit onder meer het christendom en de islam. De kwetsbare Yezidi-minderheid wordt zwaar getroffen wordt door de terreur van Islamitische Staat. Die zien Yezidi's als duivelsaanbidders. De oom en tante van Wahhab vertelden verschrikkelijke verhalen over hun vlucht. Hun dochter werd ontvoerd door IS-strijders. Haar man werd doodgeschoten. De wanhopige ouders zijn met de overige kinderen gevlucht naar Duhok, een stad in het noorden.

'Waar zijn papa en mama?'

Wahhabs oom, oud-burgemeester van een dorp waar de Islamitische Staat inmiddels de baas is, probeert contact te krijgen met de IS-ontvoerders om zijn verdwenen dochter terug te kopen. Niemand durft aan de zoontjes van 6 en 4 jaar oud te vertellen dat hun vader is vermoord en hun moeder is ontvoerd. Op de dagelijks terugkerende vraag – 'Waar zijn papa en mama?' – verzinnen ze steeds andere smoesjes,’ vertelt de bezorgde Wahhab. Als straks het geld op is, moet de familie hun huidige huurwoning verlaten en vertrekken naar de overvolle vluchtelingenkampen aan de rand van de stad. Rampzalig voor de 71-jarige oma die de hele dag ziek op bed ligt.

Bij min twintig in een tent

Wahhab is inmiddels druk met het inzamelen van geld en goederen als dekens en kleding voor de tienduizenden vluchtelingen in de overvolle kampen. De winter nadert en die kan extreem zijn in Irak. 'In de zomer is het vijftig graden, maar in de winter kan het min twintig worden', vertelt de 19-jarige uit Velp. Hij heeft al veel spullen kunnen inzamelen, maar daar kan slecht een fractie van het duizelingwekkende aantal vluchtelingen mee worden geholpen. Mensen die Wahhab willen helpen met geld of goederen kunnen contact opnemen via dit emailadres: wahhabsomaya@gmail.com
De reportage van de EO wordt dinsdag 11 november uitgezonden op NPO 2 om 21.15 uur