Nieuws

Gelderlanders naar MH17-herdenking Amsterdam

Gelderlanders naar MH17-herdenking Amsterdam
Gelderland staat maandag stil bij de slachtoffers van de MH17-ramp.
DOESBURG - Gelderland staat maandag stil bij de slachtoffers van de MH17-ramp.
In de RAI in Amsterdam vindt de Nationale Herdenking MH17 plaats, waarbij ongeveer 1600 nabestaanden en andere betrokkenen aanwezig zijn.
De bijeenkomst is besloten en alleen toegankelijk voor nabestaanden en genodigden. Betrokken gemeenten zijn wel uitgenodigd. Zo gaan onder anderen burgemeester Gerritsen van Zutphen en burgemeester Bruls van Nijmegen naar Amsterdam. Op alle overheidsgebouwen hangen maandag de vlaggen halfstok. Onder meer de gemeente Brummen roept via de eigen website de inwoners op hetzelfde te doen. De herdenking in de RAI wordt rechtstreeks uitgezonden door de NOS op radio en tv.

Nog geen uitvaart alle slachtoffers

Gelderland telt 14 slachtoffers uit de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Doesburg, Duiven, Wijchen, Zutphen en een slachtoffer uit Australië dat op bezoek was geweest bij haar familie in Nijmegen. De 13 in Gelderland wonende slachtoffers zijn inmiddels allemaal geïdentificeerd, een aantal is inmiddels begraven of gecremeerd.
Nabestaanden van de familie Kooijmans uit Doesburg reizen ook af naar Amsterdam. 'Dat zijn vooral familieleden die in Nederland wonen,' vertelt Diederik van Doorn.
'Wij zoeken onze eigen weg bij de verwerking van het verlies, maar we vinden saamhorigheid net zo belangrijk. Daarom gaat er een afvaardiging naar Amsterdam, ook om eer en respect te betonen aan de andere nabestaanden.' Van Doorn is de broer van moeder April die met haar echtgenoot Barry en de dochters Isa (10) en Mira (12) omkwam in Oekraïne. De gezinsleden hebben nog geen uitvaart gehad; dat gaat binnenkort in besloten kring gebeuren.

Ceremonie

Tijdens de herdenkingsceremonie noemen dertig nabestaanden de namen van alle 298 slachtoffers. Vier nabestaanden voeren persoonlijk het woord of dragen een gedicht voor. Bij deze nabestaanden zijn geen Gelderse sprekers. Namens de regering spreekt premier Rutte. Ook wordt een minuut stilte gehouden.
Voor de ceremoniezaal zijn twee lange en hoge wanden geplaatst, met daarop de namen van alle slachtoffers. Nabestaanden en genodigden kunnen daar een bloem achterlaten zodat een erehaag van bloemen ontstaat.
De muziek tijdens de herdenking wordt verzorgd door het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en het Nationaal Kinderkoor. Ook treden Marco Borsato, Lenette van Dongen, Douwe Bob en Glennis Grace op. Maartje van Weegen leidt de herdenkingsbijeenkomst.

Koninklijke familie bij plechtigheid

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn bij de plechtigheid aanwezig. Ook prinses Beatrix, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven wonen de herdenking bij, net als de meest betrokken leden van het kabinet, Kamerleden en buitenlandse ambassadeurs. 
Het officiële programma begint om 13.00 uur en duurt tot ongeveer 14.30 uur. Daarna is er een informele bijeenkomst die rond 16.30 uur is afgelopen.